• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAĐANKA IZGUBILA ČEKOVE PRE 10 GODINA, SAD JE U PROBLEMU! Htela da podigne kredit, a onda su joj rekli da NE MOŽE

Autor Jana Desovski

Ne postoji banka koja dozvoljava zatvaranje tekućeg računa, ako korisnik ima čekove koje još nije pokrenuo.

 Čekovi Izvor: Youtube/RTV MAG/screenshot

Danas je lakše nego ikad promeniti banku, čak i dužnik koji ima kredit u jednoj banci, može direktno da ga refinansira iz druge, a da se u prvoj više i ne pojavi. Ali, ono što je za korisnika nemoguća misija jeste da zatvori račun u banci, ako ima bar jedan ček koji još nije 'prošao'.

Ne postoji banka koja dozvoljava zatvaranje tekućeg računa, ako korisnik ima čekove koje još nije pokrenuo. Dokle god postoji ijedan nenaplaćeni ček, korisnik računa je dužan da plaća mesečno održavanje i ne može da zatvori račun. Oni građani koji čekove ispišu na odloženo ili njime plate neku vredniju robu na rate, poput nameštaja ili bele tehnike, u obavezi su da sačekaju da trgovac podnese ček na naplatu i tek nakon toga imaju mogućnost da zatvore račun.

Šta ako ukradeni ček dođe na naplatu?

Ako se zakasni sa prijavom sudu, a ukradeni ili izgubljeni ček se u međuvremenu realizuje, građani koji su oštećeni tom realizacijom čeka imaju pravo da podnesu tužbu nadležnom sudu.

Tužba se podnosi protiv lica koje je primilo takav ček na naplatu, odnosno protiv trgovca, zbog bezobzirnog primanja čeka na naplatu. Recimo, ako nije izvršio identifikaciju klijenta koji je kupljenu robu plaćao čekom, što je bio u obavezi da učini upoređivanjem potpisa na čeku i kartici, kao i samim uvidom u važeću ličnu kartu.

 Najveći problem nastaje kada se čekovi izgube ili ih neko ukrade. Maksimalna vrednost jednog čeka iznosi 5.000 dinara i, u teoriji, postoji mogućnost da korisnik koji ostane bez čekova, bili oni izgubljeni ili ukradeni, banci plati 5.000 dinara po svakom čeku koji nedostaje i na taj način omogući nesmetano zatvaranje računa.

Takva mogućnost je nekada davno postojala u određenim bankama, ali danas toga više nema. Međutim, sve i da postoji, retko koji klijent bi želeo da na ime čeka koji nije iskoristio banci plati 5.000 dinara.

"Ja sam čekove izgubila sigurno pre desetak godina, banka u kojoj sam, u međuvremenu, i ime je promenila. I dalje mi u m-banking aplikaciji stoji da me duže za te čekove, imam ih deset, nijedan nisam iskoristila, ne znam ni zašto sam ih podigla. Sada razmišljam o kreditu u drugoj banci, koja mi je povoljnija zbog kamatne stope, ali će mi ovi čekovi praviti problem da zatvorim račun u trenutnoj banci. I da može da se plati 5.000 dinara po čeku, ja ne nameravam to da učinim, jer ja te pare nisam potrošila", kaže Beograđanka, koja se svojih čekova setila tek sada, kada je htela da podigne kredit.

Međutim, postoje jasna pravila. Čak i kad bi odlučila da na svoj račun uplati po 5.000 dinara na ime svakog čeka, u ovom slučaju 10, što bi iznosilo ukupno 50.000, ne postoji mogućnost da joj banka izbriše izdate čekove.

Postoje i građani koji su mislili da takvu situaciju sa čekovima mogu da reše oglašavanjem u Službenom glasniku, ali, nažalost, nisu u pravu. Čak se ni izgubljena lična karta više ne oglašava u Službenom glasniku, već se to radi na zvaničnoj veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako se objašnjava u Narodnoj banci Srbije, banka može čekove da otpiše tek nakon prijema sudskog rešenja o poništavanju, odnosno amortizaciji čeka. To je jedini način poništavanja čeka.

"Ako je banka izdala čekove, ona ima pravo da traži povraćaj nerealizovanih čekova ili poništavanje onih koji su izgubljeni ili ukradeni. Tek tada klijent može da ugasi tekući račun. Banka ne može da poništi izdate čekove (koji su izgubljeni ili ukradeni) dok se ne obavi amortizacija, tj. poništavanje koju sprovodi sud. Zakonom o menici na koji, po pitanju amortizacije, upućuje Zakon o čeku, i Zakonom o vanparničnom postupku propisano je da se poništavanje čeka vrši davanjem predloga za amortizaciju čeka nadležnom sudu, koji rešenjem poništava označeni ček. Pravosnažno rešenje suda o amortizaciji čekova nakon toga se dostavlja banci, koja evidentira da su ti čekovi poništeni, koji se onda ne mogu realizovati kod banke", ističu u NBS.

Građanin kome je ček ukraden, bez odlaganja treba da podnese nadležnom sudu predlog za amortizaciju, odnosno poništavanje čeka, kako bi umanjio rizik od toga da ukradeni ček bude iskorišćen. U suprotnom, ako u narednom periodu ukradeni ili izgubljeni ček stigne banci na naplatu, ona će sredstva isplatiti sa računa klijenta, jer nije dovoljno to što je klijent prijavio da mu je ček ukraden ili izgubljen.

"Savet građanima je da preduzmu mere koje će umanjiti rizik od krađe i zloupotrebe čekova tako što će čekovne blankete čuvati na sigurnom mestu, odvojeno od čekovne kartice i lične karte, da čekove nose sa sobom samo kad planiraju da određenu kupovinu plate čekom, kao i da čekove ne popunjavaju i ne potpisuju „unapred“, već isključivo na prodajnom mestu na kome vrše plaćanje čekom", ukazuju u centralnoj banci.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

07:34
ČEKOVI, DOZVOLJENI MINUS, RATE I KREDITI: Iz Efektive savetuju kako je najpametnije zadužiti se
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/N1)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Шурда

Дај човеку пиштољ - опљачкаће банку. Дај човеку банку - опљачкаће свет

sasa

A sta je gospodja mislila, da ako zabije glavu u pesak na 10 godina, se ce samo da se resi? Banka ce zaboraviti izdate cekove?

beogradska seljačina

Što gluplje to bolje.