• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za uvoz hrane 1,3 milijardi evra

Srbija je za godinu i po dana uvezla voća, povrća i razne hrane u vrednosti 1,3 milijarde evra, a samo za sedam meseci ove godine za kupovinu te robe od stranaca potrošeno je 414 miliona evra.

Tako građani Srbije velike pare daju za paradajz iz Turske i Španije, kupus iz Makedonije i Albanije, pasulj iz Argentine i Kirgistana, ili za beli luk, koji se uvozi iz Kine.

Samo za uvozno povrće Srbija je za nešto više od pola godine platila 27,2 miliona evra, a uvozilo se sve od krompira, paradajza, paprika, kupusa, luka, krastavca, tikvica, spanaća, kukuruza šećerca, šargarepe, celera do rotkvice, prenosi portal Udruženja agrarnih novinara Srbije ''Agropres''.

Na uvoz svinjskog mesa za sedam meseci ove godine potrošeno je oko 2,5 miliona evra, a za mleko i mlečne proizvode 5,7 miliona evra. Za sireve je u istom periodu izdvojeno više od tri miliona evra.

Za tropsko voće u tom periodu utrošeno je skoro 40 miliona evra, ali je uvoženo i voće koje se proizvodi u Srbiji, kao što su jabuke, šljive, dunje, kajsije, višnje, trešnje, kruške, jagode, grožđe, pa čak i maline.

Tako je za uvoz tog tradicionalnog srpskog voća stranim prodavcima plaćeno više od osam miliona evra.

Vladana Hamović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede rekla je da domaći poljoprivrednici nisu više zainteresovani da proizvode čak ni tradicionalne kulture, kao što je pasulj.

"Vrlo su skromna ulaganja u proizvodnju, pa seljaci uglavnom napuštaju selo ili odlučuju da se ne bave više poljoprivrednom proizvodnjom. Nemaju računicu da proizvode pasulj, papriku, paradajz, krompir i luk. To jeste poražavajuće jer mi smo poljoprivredna zemlja i došli smo u situaciju da sve te kulture uvozimo, iako ih već imamo", rekla je Hamovićeva.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image