Porodična kompanija Matijević, čiji je osnivač preduzetnik Petar Matijević, jedina je ostavila ponudu za kupovinu Hotela Slavija i pratećih objekata. Proveravali smo kakvi će biti planovi za ovaj simbol Beograda posle sklopljenog posla. U ovu imovinu inače ulaze hoteli Slavija i Slavija garni na istoimenom trgu u samom centru Beograda.

Zoran Matijević, sin Petra Matijevića, rekao je za "Blic Biznis" da jeste pomalo iznenađen što su jedini ostali u trci za ovaj hotel, ali da za njih svakako hotelijerstvo jeste budućnost. "Efekat je pre svega za državu, država od toga nije imala ništa, a sada će imati rezultate jer će hotel da se proda, a s druge strane, mi ćemo da uložimo u taj hotel", naveo je Matijević.

Slavija ostaje hotel

Govoreći o daljim planovima, ističe da su vrlo zainteresovani da u posao krenu što pre: "Sigurno je da ostaje hotel. Prvi plan, kada prođu procedure, odnosno kada ministarstvo odobri prodaju, i ukoliko dođe do transakcije, to ostaje poslovni objekat, odnosno hotel. Prvo što planiramo zatim da radimo jeste mali hotel, odnosno "Slavija lux" koji se može najbrže dovesti na nivo da ima minimum 4 zvezde, a za drugi, veći, plan je da se do 2027, ptopuno rekonstruiše i da ovaj simbol Beograda dovedemo u neko novo ruho", otkriva za "Blic Biznis" Matijević detalje planova.

Inače, u nastavku procedure komisija Ministarstva privrede oceniće da li prihvata ili ne ponudu za privatizaciju jednog od najpoznatijih beogradskih hotela, koji je prošle godine obeležio 60. rođendan. Ovo je drugi pokušaj Petra Matijevića da postane vlasnik vredne imovine hotelskog preduzeća koje do sada nijednom od početka procesa privatizacije pre 20 godina nije bilo ponuđeno ni na tenderu niti na javnoj aukciji.

Petar Matijević pokušao je da kupi hotel „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug "Slavije" prema firmi Fil Šar.

Isplati li se ulagati u hotele u Srbiji?

Na pitanje da li je Beogradu uopšte potrebno novih hotela i zašto je dobro ulagati u taj sektor, sagovornik kaže: "Čujem da je bilo osam zainteresovanih, među kojima i stranih kompanija. Verovatno razmišljaju i o tome da li je Srbija dobra destinacija ili ne. Nama je Srbija najbolja destinacija, naročito što smo mi privrednici iz Srbije, i verovatno smo malo ušli i srcem u ovo ulaganje.

Siguran sam da Srbija i Beograd postaju sve više interesantni za hotelijerstvo i za kongresni turizam. Mi smo već prisutni u tom biznisu, odnosno, imamo već hotel koji se pokazao kao dobra investicija, a verujemo i u nove projkete, poput najave za Expo. Beograd postaje središte regiona, mislimo da je interesantno ulagati u hotelski biznis", zaključuje Matijević.

(Blic biznis/MONDO/J.D.)