• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTEDNJA U KRIZNIM VREMENIMA! ŠTA SE VIŠE ISPLATI - ZLATO, NEKRETNINE ILI NJIVE? Stručnjaci odgovorili, ovo je najvažnije

Autor Ivana Vlajković

Investiciono zlato se lako kupuje i prodaje.

 Kako je najbolje štedeti u kriznim vremenima Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mnogi se pitaju kako je najbolje štedeti u kriznim vremenima, da li treba kupovati zlato, nekretnine ili poljoprivredno zemljište. Od 2009. godine krenula je i jagma za digitalnim zlatom.

"Prednosti zlata, pomenuo sam raste 10 odsto godišnje i što je interesantno nema rizika. Ja smatram, baveći se ovim jako dugo, ono će i dalje nastaviti da raste. Nedostaci, ono ne pravi aktivan profit", objašnjava direktor "Insignitus golda" Ljuba Jakić.

Investiciono zlato se lako kupuje i prodaje. Od 2018. na njega se ne plaća PDV. Ipak, u Srbiji je prošle godine prodato investicionog zlata u vrednosti svega jedan odsto od onoga što građani čuvaju u bankama. Posle štednje, na drugom mestu omiljenih srpskih investicija su nekretnine. Daju sigurnost, mogu da se iznajmljuju, a oko četiri odsto uloženog godišnje se vraća. Ali, ni ta investicija nije bez mane.

"Treba nam par hiljada evra, u slučaju da to nemamo mi ne možemo prodati hodnik, kupatilo, koljemo vola za šniclu mesa. To nije baš mnogo pametno. Nekretnine jesu dobra investicija, nisu dovoljno likvidne ako nam se žuri da prodamo i to treba znati", kaže Dragan Dejković iz "Goldenspejsa".

Kao i zlato i poljoprivredno zemljište je investicija na duge staze. Ipak, za razliku od zlata gde se zarađuje samo na razlici u ceni, u ovom slučaju se može dodatno prihodovati od rente ili prinosa sa tog zemljišta. Njiva, međutim, nema mobilnost zlata i teže ju je prodati, a postoje i faktori na koje se ne može uticati.

"Vi možete kupiti neko zemljište, koje je produktivno u određenom vremenskom trenutku, a nakon određenog perioda zbog klimatskih promena to poljoprivredno zemljište može biti neproduktivno, i onda gubi svoju vrednost i ostvarujete gubitak", navodi broker Branislav Jorgić.

Nepoznat tvorac 2009. godine je stvorio bitkoin i pokrenuo jagmu za digitalnim zlatom. "Njemu je prosečno i do 100 i 200 odsto godišnji prinos, ali može da bude i gubitak. Ne može se pričati o nekim dugim rokovima na 20, 30, 50 godina jer stvarno je pitanje šta će sa tom tehnologijom biti za tako dug period. U srednjim rokovima dve, tri ili pet godina njegova perspektiva jeste jaka", kaže izvršni direktor "Tesla kripto" Đura Bajić.

Možda je recept za čuvanje kapitala, bio on manji ili veći, ipak u disperziji rizika, ili što bi rekli - nikada ne stavljati sva jaja u istu korpu.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(RTS/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mister X

Kupiš stan na dobroj lokaciji od 130m. Izdajes za 2000€. Sa svim troškovima ostaje 1500€. Eto saveta.

Gari

I ja se pitam od kojeg to minimalca da kupim zlato, nekretninu ili njivu...To neka mi stručnjaci objasne da vidim ja koliko su stručni.

special image