• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKA BANKA IMALA NEGATIVAN PRIHOD PO PRVI PUT U ISTORIJI: Nikad veći minus, ogromni gubici

Autor Nevena Davidović

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u 67-godišnjoj istoriji.

 Nemačka Berlin Izvor: Profimedia/akg-images / Stefan Ziese

Gubici koje je pretrpela nemačka centralna banka u milijardama evra tokom 2023. godine posledica su viših kamata, koje su primorale Bundesbanku da povuče sve svoje rezerve.

Bundesbanka je u petak objavila nultu godišnju raspodelu dobiti, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde evra (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opšte rizike i 2,4 milijarde evra iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 miliona evra rezervi, saopštila je centralna banka, prenosi Seebiz.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u svojoj 67-godišnjoj istoriji, smanjivši se za 17,9 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu na -13,9 milijardi evra. "Očekujemo da će opterećenja ponovo biti velika za tekuću godinu. Verovatno će premašiti preostale rezerve", rekao je predsednik Bundesbanke Joakim Nagel na konferenciji za novinare.

Centralna banka će izvestiti o prenesenom gubitku kako bi se nadoknadio budućim profitom, rekao je on. "Bilans Bundesbanke je dobar. Ona može da podnese finansijska opterećenja jer je njena imovina znatno veća od njenih obaveza", rekao je Nagel.

Nemačka centralna banka, i mnoge druge, imaju značajne hartije od vrednosti izložene kamatnom riziku, na šta je značajno uticalo povećanje kamatnih stopa bez presedana od strane Evropske centralne banke.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
OTKRIVENO KOLIKI NOVAC BI UŠTEDELI POLJOPRIVREDNICI UKOLIKO ZADRŽE SVOJE PRAVO! Stručnjaci bez dileme: Nemačka je ponižena država
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Spremite se

Ljudi ne shvataju da nam spremaju treci svetski rat. Opet uvlace Nemacku u krizu i ulazu u naoruzanje. Tako su pocela i prethodna dva. Sire mrznju i nacizam, dele narod na istok i zapad,... Sistem je uzdrman, narod se budi, potrebno je novo uredjenje, sa jos jacim sistemom kontrole, gde ce u toku rata da pociste sve koje im smetaju i da smanje populaciju sto je vise moguce. Sa pojavom AI i sve vecom automatizacijom nije vise potrebna tolika radna snaga. Vreme je za cistku i to vise ne kriju. Samo je pitanje trenutka i na nasu zalost nemoguce ih je spreciti.

Драган

Машала, надам се да ће германски четврти рајх наставити у том тренду.

special image