• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI OBOŽAVAJU OVAJ AUTOMOBIL, A GLAVNA JE META LOPOVIMA: Prvi je i na listi sa oštećenjima!

Autor Nevena Davidović

Ova marka automobila stvara velike probleme vlasnicima.

 BMW najpoželjniji među lopovima Izvor: Youtube/screenshot/cnbc

Većina ukradenih vozila proizvedena je između 2016. i 2019. godine. Automobili stari između pet i sedam godina vrlo su poželjni na tržištu polovnjaka. Prema istraživanju carVerticala, kompanije za obradu podataka o automobilima, gotovo polovina marke BMW na ovoj platformi bila je oštećena. Takođe, popularni su i među lopovima, s udelom od 17,7 odsto, piše Poslovni dnevnik.

U 2023. godini, 7,5 odsto svih vozila proverenih na ovoj platformi imalo je vraćenu kilometražu od ukupno 7,7 milijardi kilometara. Titulu najpopularnijeg automobila u 2023. odneo je Volkswagen Golf, pobedivši tako BMW serije 3.

Automobili koji su najčešće učestvovali u nesrećama

U 2023. godini, na carVerticalu otkriveno je 1,78 miliona saobraćajnih nesreća, što je 1,4 miliona više nego prethodne godine. Najveća vrednost štete zabeležena je kod automobila Lamborghini Huracan, koji je pretrpeo štetu vrednu 250.000 evra. Ukupna vrednost štete koju su pretrpela vozila u istraživanju iznosi više od 4,4 milijarde evra. U 2022. godini, ta brojka je bila 5,1 milijardi evra.

BMW je marka s najviše oštećenja na platformi, čak 48,4 odsto svih automobila imalo je zapise o oštećenjima. Ne zaostaju ni Audi (43,9 odsto), Škoda (43,7 odsto), Dacia (43,5 odsto) i Lexus (42,4 odsto). U proseku je oštećeno 39,3 odsto svih polovnih vozila proverenih na platformi, što ukazuje da su šanse za kupovinu automobila s upitnom istorijom prilično velike.

Automobili koji su najviše privlačili lopove

Prošle godine je, uz pomoć carVerticala, uočeno mnogo ukradenih vozila. Međutim, stvaran broj krađi može biti čak i stotinu puta veći u Evropi, jer se ukradeni automobili retko pojavljuju na tržištu polovnjaka. Većinom se takva vozila rastavljaju i prodaju za delove na crnom tržištu.

Automobili marke BMW najpoželjniji su među lopovima, jer 17,7 odsto svih ukradenih vozila proverenih na platformi pripada ovom nemačkom proizvođaču. Modeli Mercedes-Benza (15,3 odsto) i Audija (12 odsto), takođe, privlače prevarante, što ukazuje da bi vlasnici luksuznih vozila trebalo da budu oprezni. Isto tako, Ford (6,1 odsto) i Volkswagen (5,4 odsto) takođe su ušli u top 5.

Većina ukradenih automobila proizvedena je 2016. godine - 12,4 odsto. Ali, to ne znači da vozači starijih automobila ne moraju da budu na oprezu, jer lopovi ciljaju i na njih. U istraživanju su analizirane informacije iz 26 različitih država: UK, SAD, Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Belgije, Mađarske, Rumunije, Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske, Srbije, Švedske, Švajcarske, Danske, Finske, Australije i Meksika. Sve informacije zasnovane su na prikupljenim podacima kompanije.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:17
KAZNE DO 800.000 DINARA ZA AUTOMOBILE BEZ ADEKVATNE ZIMSKE OPREME! Kurir istražuje: Koje je NAJJEFTINIJE rešenje za građane?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najsrecnija nacija

Obratite paznju koja marka je najzastupljenija u tim zemljama, koja se najmanje kvare i koja drze cenu. Tri prsta za Toyotu :)

Lepa sela, lepo...

"Većina ukradenih automobila proizvedena je 2016. godine - 12,4 odsto. Ali, to ne znači da vozači starijih automobila ne moraju da budu na oprezu...". A to nisu starija vozila? Pa kud ces starija?

Bilo šta samo ne ta 3 brenda

Zlatno pravilo normalnog vozača: ne kupovati ništa od bmw, audi, ww. Zašto? Zato što suvećina od njih udarana, vraćena km, gažena - čupana mu duša itd. Znači uzeti bilo šta samo ne ta tri brenda i hog da vas gidi. Imate Pežo, Tojotu, Opel, Kiju, Reno, Hjundai i još brendova koji su isti po kvalitetu sa gore pomenutim nemačkim prevarama od kompanija.

special image