• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOLERI SE ČEKAJU MESECIMA U SRBIJI! Cene usluga otišle u nebesa, mnogi se na kraju odluče da sami kreče

Autor Jana Desovski

U Srbiji se usluge molera čekaju i po par meseci.

 Cene moleraja u Srbiji Izvor: RTS / Printscreen

Prolećno vreme je ove godine poranilo, samim tim i sređivanje kuća i stanova. Kolege su proveravale sa kolikim se izazovima suočavaju građani koji su odlučili da okreče zidove ili izoluju domove. Kako naći slobodnog molera - godinama je izazov za mnoge. I to u celoj Srbiji. Zato je Lozničanin Vlado Poljaković na vreme rezervisao majstore.

"Pre nekih pola godine otprilike smo napravili neki dogovor i evo, bili smo strpljivi, a i oni su da kažem ispoštovali dogovor", kaže Vlado Poljaković iz Lešnice kod Loznice. "U principu velika je potražnja za molerima i deficit je tog posla. Klijent ukoliko pozove sad, otprilike za dva tri meseca bi mogli možda, u zavisnosti od obima posla, sve zavisi od toga, ali otprilike dva tri meseca mora da čekaju", navodi poslovođa Igor Kostadinović.

Mesecima se čeka i u drugim gradovima. U Novom Sadu i Smederevu treba se najaviti bar mesec u napred, u Kraljevu i Zrenjaninu i do tri, jer isti majstori rade i unutrašnje i fasadske radove, a firmama koje zapošljavaju molere prioritet su veliki poslovi na zgradama.

"Polako sa tržišta običan čovek nestaje kao mušterija. Nažalost, mnogi sami to rade kući. Ali eto i pored svega toga mi imamo posla pošto, napominjem ponovo da nas je veoma malo", navodi Rudolf Tapai, vlasnik građevinske firme u Zrenjaninu. Cene rastu godinama. Od 50 dinara po kvadratnom metru, koliko je stajalo pre pandemije, do minimum 150 dinara u Nišu i Kraljevu.

U Novom Pazaru je u proseku evro i po, Smederevu i Novom Sadu dva evra po kvadratu. Kraljevačka firma poslednji put je cene povećala početkom godine, kada je povećan i minimalac. "Cene su skočile nažalost po naše građane opet za nekih tridesetak posto. Kažem opet zbog nedostatka radne snage na tržištu i zbog zaštite koju naši sugrađani zahtevaju. Znači zahtevaju pedantnost jednu koja pre mislim da nije bila na ovom nivou", kaže moler Miodrag Jovanović.

Posle velikih poskupljenja tokom pandemije, cene materijala su se prošle godine stabilizovale, a stiropor i metalne konstrukcije su i jeftinije od maksimalno dostignutih.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:54
EVO KOJA STOLARIJA JE NAJBOLJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST! Majstor: Sve ima prednosti i mane, ali preporučuju se OVA prozorska okna
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

 (Blic/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran Melbourne

Vi tamo ne razumete njih,ovde moleri hoće da zabušavaju,stavljsju vodu u farbu,uzimaju j3ftinu farbu,ne pripremaju dobro zidove i drvenariju,a što je najveći problem prespori su.Kod mene su radili mnogi mileri,moleri iz naših krajeva su najgori,ja ih izbegavam da ih zaposlim.

ZQ

Reko sam jedanput pa da se ne ponavljam u punom obimu. Do peavog molera je tesko doci a i kosta. Nije isto kada neko koristi najbolje matereijale na planeti zemlji, oko jednog zida radi nedelju dana čišćenje, popunjavanje problema, priprema podloge, podloga...... finalno farbanje. Sve to kosta ako se zeli rad koji traje, realno soba 40 kvadrata za materijalom najbolji majstor obezbedjuje cena 680€.

Dragan

Ako ne znas sam da okrecis sebi sobu onda neka vas i sisaju kao ovce

special image