• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOVANI ZBOG IZVRŠITELJA DUG VEĆI 11 PUTA! Pre 11 godina nije platila račun za struju, a onda je stiglo rešenje

Autor Ivana Vlajković

Beograđanka dug od 1.000 dinara zbog izvršitelja mora da plati 11.000.

 Beograđanka dug od 1000 dinara zbog izvršitelja mora da plati 11000 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Jovana Veljković (45) iz Beograda 2013. godine zaboravila je da plati račun za struju od 1.000 dinara. Pre godinu i po dana dobila je rešenje od izvršitelja da mora da plati njegove usluge i dug, što je ukupno iznosilo 11.000 dinara

"Nisam dobila nikakvu opomenu pred utuženje samo mi je stiglo da moram da platim dugovanje. Inače, ja sam dug od 1.000 dinara već platila kroz neki račun, međutim bez obzira na to sam tužena. Takođe mi je neverovatno da sam morala da platim dug koji je nastao deset godina ranije", kratko je za MONDO objasnila sagovornica. 

Dejan Gavrilović predsednik Efektive objasnio je za naš portal da poverilac ima pravo da utuži kada god hoće, čak i posle 50 godina. Prema njegovim rečima, ne postoji zakonski propis koji ga u tome onemogućava.

"Svi dugovi za komunalne usluge zastarevaju posle 12 meseci od izdavanja računa s tim što dužnik mora da se pozove na zastarelost u postupku utuženja, kako bi sud zastarelost prihvatio. Ako to ne uradi, smatra se da dug prihvata i tada zastarelost više ne važi", objasnio nam je sagovornik. 

Istakao je da je izvršitelj pokrenuo postupak u skladu sa Zakonom, te da ima pravo na svoje nagrade, u skladu sa istim, jer dužnik očigledno nije izjavio prigovor zastarelosti, te mora da plati osnovni dug, plus naknadu za izvršitelja u skladu sa tarifom.

"Izvršitelji nisu u obavezi da proveravaju da li je dug zastareo, to nije njihov posao. Obaveza dužnika je da izjavi prigovor, a ako to ne uradi, sledi naplata duga", zaključio je razgovor za MONDO Dejan Gavrilović predsednik Efektive.

Naknada za rad javnog izvršitelja

Naša sagovornica Jovana Veljković je u razgovoru iskazala i čuđenje što je zbog duga od 1.000 dinara morala da plati 11.000. Kako se navodi na sajtu Efektive naknadu za rad javnog izvršitelja čine tri naknade i to: 

  • naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta
  • naknada za preduzimanje pojedinačnih radnji
  • naknada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka (poznatija kao nagrada)

Kolika će biti visina naknade za rad javnog izvršitelja utvrđuje se na osnovu sistema bodova, u zavisnosti od glavnice duga koji se naplaćuje. Članom 18 Tarife je propisano da se iznos naknade određuje tako što se "broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za PDV, ukoliko je javni izvršitelj obveznik plaćanja PDV-a u skladu sa zakonom." Vrednost boda je 120 dinara bez PDV-a.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

11:28
"IZVRŠITELJI NEZAKONITO NAPLAĆUJU DUGOVE" Advokat Jelena Pavlović: Oglasna tabla suda na koju se pozivaju NE POSTOJI OD 1.1.2020.
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Možda će vas zanimati

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Ako je ovo iz teksta istina onda su zakoni u Srbiji skroz poremeceni. U Hrvatskoj nema sanse da bi vam neko pokusao preko izvrsitelja naplatiti dug od prije 11 godina. Procedura je jednostavna. Ako ja npr.dugujem telekomu ili elektri odredjenu cifru za njihove usluge( struju) oni su duzni poslati opomenu. Ako ne platim ide opomena pod prijetnjom ovrhe( izvrsenja). Ako ni tada ne platim ide ovrha. Znaci da duznik mora dobiti 3 pisma. Taj dug mora biti utuzen u roku 12 mjeseci. Ako povjerilac propusti tuziti duznika unutar tih 12 mjeseci dug zastarijeva i tada se ja kao duznik pozivam na zastaru i ne moram platiti nista.

Tri Tacke

Imam slučaj komisije kome na računu nije pisalo da ima dug, došli izvršitelji i odneli mu neku masoni. Lik sačuvao sve račune i ako zakonski treba da se čuvaju godinu dana, na sudu dokazao da nema dug i da po zakonu o obligacionim odnosima zastareva za godinu dana, a ne deset, da je postupak protiv zakonit i traži svoju mašinu nazad koju su izvršitelji isekli i prodali u staro gvožđe. To sa notarima i izvršiteljima ide na živce

Vice versa

Је л то значи ако сам у претплати Епс-у да могу да их тужим и онда наплатим десетоструко преко извршитеља?!

special image