Slušaj vest

Internet i sms prevare gotovo su postale svakodnevnica u Srbiji. Ljudima na mejlove, naloge na društvenim mrežama i brojeve telefona često stižu poruke koje deluju primamljivo i u kojima se nudi laka zarada ili ih neko opominje da izmire dugovanja ili da treba da podignu paket pa je potrebno da potvrde da li su podaci ispravni. 

Poslednjih dana prevare stižu u vidu sms poruke. U jednoj se nudi odličan posao koji se radi pola sata a zarada je do 130.000 dinara. 

"Zdravo! Mi smo TRIp Hotel Services Ltd. dobro vođena kompanija, a mi zapošljavamo Posao je jednostavan, traje samo pola sata dnevno, nema vremenskog ograničenja, a može se obaviti od kuće pomoću mobilnog telefona ili računara. U toku rada možete zaraditi do 130.000 dinara, a sve uplate će biti izmirene istog dana. (Uslovi rada: starosna dob: 23+, imati bankovni račun za isplatu zarade)", navodi se u poruci i koja je u ovom tekstu napisana baš kao što je i u sms-u. 

Na kraju poruke piše da zainteresovani treba da kliknu na link koji stoji u sms. Poruka je inače poslata sa stranog broja. 

prevara (2).jpg
Privatna arhiva 

Drugi vid prevare koji kruži se odnosi na neizmirene obaveze. 

"I pored opomena da nam niste izmirili dug NIŠTA OD Toga. Ako ne izmirite dug u naredna dva dana trećeg dana petak vas tužimo", navodi se u poruci koja je isto napisana kao i u sms-u.

prevara (1) copy.jpg
Privatna arhiva 

Podsetimo, ranije smo pisali da su najčešće prevare kojim se hakeri kod nas koriste takozvani fišing i smišing, prilikom kojih vam se prevaranti direktno obraćaju praveći se da su uglavnom neka zvanična institucija.

"Najčešće je u pitanju neka od tri varijante - fišing, smišing ili višing. Fišing (na engl. fishing što znači pecanje) zovemo prevaru prilikom koje vam neko pošalje i-mejl u kojem se lažno predstavlja i ostavlja vam link, pdf file ili zip file. Obično je takav i-mejl personalizovan, pošiljalac se obraća direktno vama imenom i prezimenom. Vrlo često se pošiljalac predstavlja kao neko ko vam piše u ime banke i obaveštava vas da ste dobili novac ili vas pozivaju da kliknete na link kako biste otkrili šta je u pitanu, a kada kliknete instaliraju malver na vaš računar i uzmu vam sve potrebne podatke. Druga varijanta je smišing koji se u Srbiji često dešava u poslednje vreme, a reč je o slanju SMS poruka sa skraćenim linkovima koji vas pozivaju da kliknete na njih, predstavljaju se kao Pošta ili Post Express", objasnio je ranije Adel Abusara, menadžer za politike sajber bezbednost PWC Srbije.

BONUS VIDEO: 

kurir televizija EVO KAKO DA PREPOZNATE INTERNET PREVARANTE! Stučnjak: Svaka lažna ponuda koja se nudi građanima obavezno sadrži OVAJ element