• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlenost u Srbiji u blagom porastu

Negativan trogodišnji trend rasta nezaposlenosti u Srbiji zaustavljen je proteklih meseci, od kada je primetan blagi porast novih radnih mesta.

Prema poslednjem podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), na evidenciji je 750.000 nezaposlenih, što je oko 2.000 manje u odnosu na prvih šest meseci 2010.

U izjavi za Tanjug, nadležni u NSZ su objasnili da je broj nezaposlenih na evidenciji početkom godine nešto veći jer se mnogi prijavljuju na evidenciju službe zbog mogućnosti uključivanja u aktivne mere koje sprovodi NSZ, da bi do kraja godine imao trend smanjivanja.

Podsetivši na Uredbu Vlade Srbije koja omogućava poslodavcima olakšice prilikom zapošljavanja novih radnika, u NSZ su istakli da pored zapošljavanja novih radnika očekuju da će ta mera uticati i na prelazak određenog broja radnika iz područja sive ekonomije u legalne tokove.

Programi zapošljavanja, odnosno aktivne mere zapošljavanja koje NSZ tokom godine sprovodi, pozitivno utiču na smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji, istakli su u toj službi.

NSZ je početkom godine objavio ukupno 16 javnih poziva za učešće nezaposlenih u merama aktivne politike zapošljavanja, od koji je osam javnih poziva namenjeno osobama sa invaliditetom, a dva pripadnicima romske nacionalnosti.

U NSZ su istakli da je obrazovna struktura nezaposlenih na evidenciji službe nepovoljna jer je trećina praktično bez kvalifikacija, samo sa završenom osnovnom školom, oko 54 odsto je sa završenom trogodišnjom ili četvorogodišnjom srednjom školom, a svega 6,2 odsto sa završenim fakultetom, što dodatno otežava zapošljavanje.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Mihail Arandarenko rekao je za Tanjug da podaci Ankete zaposlenosti u preduzećima i kod preduzetnika RAD koja obuhvata formalnu zaposlenost, odnosno zaposlene koji su prijavljeni kod poslodavca, pokazuje da je ta zaposlenost u veoma blagom porastu, što je ohrabrujuće ali ne znači da se trend pada ukupne zaposlenosti preokrenuo.

"Formalna zaposlenost je prestala da pada, što je dobar znak ali treba sačekati rezultate Ankete o radnoj snazi", istakao je on.

Arandarenko je objasnio da tu anketu, koja je jedina referentna u međunarodnim razmerama i prati ukupnu aktivnost stanovništva, Zavod za statistiku sprovodi dva puta godišnje u oktobru i aprilu i da krajem juna treba da budu objavljeni rezultati aprilske ankete.

"Ne očekujem da ce biti bolji rezultati ali treba sačekati, dodao je on i podsetio da od 2008. imamo stalni pad zaposlenosti, porast nezaposlenosti i neaktivnosti.

Istakavši da osim zaposlenih i nezaposlenih ima i onih koji su neaktivni, Arandarenko je rekao da je 40 odsto stanovništva radnog uzrasta od 15 do 64 godine neaktivno.

"Medu njima ima puno onih od kojih se uglavnom i ne očekuje da budu radno aktivni kao što su učenici, studenti, domaćiće ili penzioneri koji su malo ranije otišli u penziju. Ali ima puno onih koji su bili nezaposleni pa tražili posao, i shvatili da na sadašnjem tržištu rada, nemaju šta da traže i onda prestali da ga traže", istakao je on.

Arandarenko smatra da, ako bi se nastavio kakav takav privredni rast , verovatno bi došlo do blagog oporavka zaposlenosti koja uvek prati kretanje proizvodnje i društvenog proizvoda.

"Međutim, imamo loša iskustva jer smo imali rast domaćeg proizvoda ali skoro stalni pad zaposlenosti što pokazuje da postoje neki ozbiljni strukturni razlozi koji stoje iza toga, od načina na koji se oporezuje rad preko institucionalnih rešenja na tržištu rada, pa verovatno do kompletnog pristupa strategiji reforme u proteklih 10 godina", dodao je on.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi iz oktobra 2010, koju je Zavod za statisiku objavio krajem decembra, stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je 19,2 odsto i to 18,3 odsto za muško i 20,4 odsto za žensko stanovništvo starije od 15 godina.
Stopa nezaposlenosti u oktobru prošle godine u Beogradu iznosila je 15,8 odsto, u Vojvodini 20 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,7 odsto dok je u regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 21,1 odsto.

Stopa zaposlenosti iznosila je 37,7 odsto dok je stopa neformalne zaposlenosti, koja predstavlja procenat osoba koje rade „na crno“ u ukupnom broju zaposlenih, bila 19,6 odsto.

Nezaposlenost u Srbiji od 2008. bila je u stalnom porastu tako da je sa 14,4 odsto uvećana na 16,9 procenata u 2009. da bi na kraju 2010. bila 19,2 procenata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image