• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galenika obustavlja deo proizvodnje?

Fabrika lekova "Galenika" nalazi se u finasijskim problemima zbog kojih joj preti obustavljanje dela proizvodnje. Ministarstvo zdravlja poručuje da će preduzeti potrebne mere kako ne bi došlo do nestašice lekova.

Informaciju o stanju u "Galenici" članovima Vlade usmeno je preneo ministar zdravlja Zoran Stanković, kaže za "Politiku" direktor Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Dr Zoran Stanković je obavestio Vladu da mu je u 'Galenici' rečeno da će ta fabrika lekova obustaviti proizvodnju i da Ministarstvo zdravlja preduzima konkretne poteze da se spreči eventualna nestašica medikamenata.

"Informacija o stanju u 'Galenici' je bila usmena, pa se po proceduri ništa ne zaključuje niti se donosi odluka, samo su ministri, ali i SBPOK i ostale službe dobili zadatak da se uključe u rešavanje problema da se ne dozvoli nestašica lekova i da se utvrdi šta se dešava u 'Galenici', i na koji način može da se pomogne ovoj fabrici", rekao je Mihajlović.

Saopšteno je da Republički zavod za zdravstveno osiguranje za lekove 'Galenici' namenjuje 100 miliona evra, ali taj novac ne završava na računu kompanije, već odlazi distributerima.

"Održali smo sastanak s predstavnicima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i s farmaceutskim kućama koje se bave proizvodnjom generičkih lekova. Imajući obaveštenje iz 'Galenike' da će prestati s proizvodnjom pojedinih preparata, dogovorili smo se o hitnim akcijama da farmaceutske kuće na naše tržište uvezu preparate koji će biti zamena za 'Galenikine' lekove, rekao je ministar Stankvić za "Politiku".

"Znamo da je reč o velikom broju preparata, za dobar deo njih već imamo zamene i ne postoji alarmantna situacija, a za neke lekove ćemo morati da se pomučimo i nađemo druge varijante, ali očekujemo da će i to biti rešeno", naveo je ministar.

On ističe da država neće dozvoliti da ova firma propadne, niti će biti prepuštena samoj sebi.

"'Galenika' ima dugove, ali naše osnovno opredeljenje je da ne dolazi u obzir da bude zatvorena. Ona ima svoje proizvodne kapacitete, ima više od hiljadu radnika i nije nam cilj da ti ljudi izgube posao već da opstanu. Sve činimo da prevaziđemo postojeće probleme i napominjem da nema razloga za paniku", kaže ministar zdravlja.

On je dodao da u rešavanju problema aktivno učestvuju i ministar ekonomije Nebojša Ćirić i rukovodstvo Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Stanković nije želeo da govori o navodnim sumnjivim ugovorima višemilionske vrednosti, kao ni o aktivnostima policije, za koje kaže da je saznao iz medija. "U fabriku je ušla policija, koja radi svoj posao", rekao je Stanković.

Stanković kaže da u ovom času ne može da odgovori na pitanje ko je kriv za propadanje "Galenike", što je pred zatvaranjem i pred bankrotom, "jer nije toliko temeljno upućen u problem ove kompanije".

On je, međutim, primetio da "Galenika" nema nijedan registrovan lek ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji, dok tamošnje fabrike imaju više od 130 registrovanih lekova na tržištu Srbije u raznim oblicima i dozama.

Direktor "Galenike" Nenad Ognjenović izjavio je "Politici" da su potraživanja te fabrike 90 miliona evra, ali da građani ne treba da strahuju od nestašice ako "Galenika" uspe da naplati potraživanja koja ima od svojih kupaca, koji su isporučili lekove zdravstvenim ustanovama.

"Ne obustavljamo proizvodnju, ona se od početka godine odvija u tri smene, ali nam ponestaje novca. U blokadi smo četvrti put ove godine i ne možemo na vreme da plaćamo obaveze prema našim dobavljačima. Vladu smo obavestili samo da imamo finansijske probleme", rekao je Ognjenović.

Sada su naša ukupna potraživanja oko 90 miliona evra. Nama samo "Velefarm" duguje više od 50 miliona evra.

"Takva dugovanja su narasla, jer smo morali da isporučujemo lekove", objasnio je Ognjenović za "Politiku".

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image