• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegacija MMF-a od danas u Beogradu

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stigla je u Beograd, gde će do kraja meseca sa srpskim vlastima razgovarati o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti.

Agenciji Beta je u Kancelariji MMF u Beogradu rečeno da je predviđeno da delegacija koju će predvoditi šef Misije za Srbiju Albert Jeger, boravi u Srbiji od danas do 31. avgusta.

Prema najavama iz Vlade Srbije, sa predstavnicima MMF će se razgovarati i o rebalansu i realizaciji ovogodišnjeg državnog budžeta, i o okvirnom planu budžeta za 2012. godinu. Tema razgovora biće i sprovođenje reformi u javnom sektoru u Srbiji.

Predviđeno je da zvanični pregovori sa MMF-om počnu u ponedeljak, 22. avgusta.

Predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta su ocenili da bi novi aranžman sa MMF garantovao makroekonomsku stabilnost, ali i pokazatelj da Vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku što je pozitivan signal za sve potencijalne investitore.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je Srbija pre tri godine bila prva zemlja u regionu koja je tražila potpisivanje aranžmana sa MMF-om, što joj je pomoglo da održi stabilnost, za razliku od Amerike i drugih zemalja u kojima je došlo do snižavanja kreditnog rejtinga.

"Uveren sam da ćemo postići dogovor koji podrazumeva da sledeće godine, shodno fiskalnim pravilima, budžetski deficit ne pređe 3,2 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što jeste izazov", rekao je Đelić za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da će sporazum sa MMF-om otvoriti Srbiji kapije za tržište kapitala, za prvu evroobveznicu koju će izdati na međunarodnom tržištu kapitala i na taj način, obezbjediće se da budžet bude formiran i proveden bez zastoja.

Viceguverner NBS Bojan Marković je kazao da NBS pozdravlja spremnost Vlade Srbije da zaključi sporazum iz predostrožnosti sa MMF jer bi to doprinelo sprečavanju rasta premije rizika zemlje koji utiče na visinu kamatnih stopa za zaduživanje države, privatnog i javnog sektora.

"Nadamo se da će doći do zaključenja sporazuma sa MMF i da će se naći rešenje da se ostane u okvirima planiranog budžetskog deficita naročito u vezi sa nedavno donetim Zakonom o lokalnoj samoupravi", rekao je Marković.

Aranžman iz predostrožnosti zanči mogućnost, ali ne i obavezu povlačenja novčane pozajmice MMF. Vlada Srbije, kako je ranije navedeno, ne namerava da povlači sredstva koja će biti rezervisana.

Za Srbiju bi, prema najavama predstavnika MMF, u sklopu budućeg aranžmana moglo da bude rezervisano oko milijardu evra što je oko 200 odsto kvote Srbije u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

Prethodni aranžman Srbije i MMF je bio kreditni, a istekao je 15. aprila. Taj aranžman bio je vredan oko tri milijarde evra od čega je povučena polovina odobrene pozajmice.

Novac iz kreditnih aranžmana sa MMF može se koristiti samo sa jačanje državnih deviznih rezervi.

Budžetom je za ovu godinu predviđeno da manjak u državnoj kasi bude do 4,2 odsto BDP-a, što je 120 milijardi dinara (1,17 milijardi evra).

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image