• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS zasad profitirao 71 odsto više nego lane

Naftna industrija Srbije ostvarila je za prvih devet meseci ove godine neto dobit 27,1 milijardu dinara, zahvaljujući pozitivnim kursnim razlikama, povećanju efikasnosti i rastu proizvodnje domaće nafte i gasa.

Neto dobit NIS -a, pre izračunavanja kursnih razlika, u prvih devet meseci ove godine bila je 22,7 milijardi dinara, što je 71 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je zamenik generalnog direktora NIS -a Aleksej Urusov na Beogradskoj berzi, prilikom predstavljanja rezultata rada kompanije.

Dobit pre odbijanja poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) u ovoj kompaniji čije (dobijene) akcije imaju i mnogi građani Srbije, za devet meseci 2011. bila je 32,3 milijarde dinara odnosno 88 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

NIS je u prvih devet meseci investirao 16 milijardi dinara od čega 4,5 milijardi iz sopstvenih sredstava, rekao je Urusov i dodao da je kompanija smanjila ukupan dug prema bankama za 105 miliona dolara u odnosu na početak godine i sada taj dug iznosi 506 miliona dolara.

NIS je u prvih devet meseci uplatio na ime poreza i fisakalnih obaveza 61,9 milijardi dinara, naveo je Urusov i dodao da je prihod od prodaje, bez akciza, u tom periodu bio 133 milijarde dinara, što je 19 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Rekonstrukcija rafinerije nafte u Pančevu odvija se planiranom dinamikom, u nju je za devet meseci ove godine uloženo 117 miliona evra, a prošle godine oko 50 miliona evra, rekao je Urusov i dodao da je već izvršena montaža jednog velikog postrojenja MHC i da se čini sve da modernizacija rafinerije bude završena u planiranom roku-do kraja trećeg kvartala 2012. godine.

On je rekao da očekuje da će zaključno sa 2011. godinom NIS uspeti da pokrije gubitke iz prethodnih godina, a da će o eventualnoj raspodeli dividendi odlučivati Skupština akcionara kompanije.

Urusov je naveo da je NIS u dosadašnjem periodu godine povećao proizvodnju domaće nafte i gasa za 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine, s obzirom da je proizvedeno 1,1 miliona tona nafte i gasa.

Obim prerade je manji za 20 odsto u odnosu na prvih devet meseci 2010. godine, zbog remonta rafinerije u Pančevu tokom marta i septembra, kazao je Urusov i naveo da je prerađeno 1,5 miliona tona nafte.

Promet naftnih derivata za devet meseci 2011. je manji za 7,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, najviše zbog smanjenja izvoza od 33 odsto, do koga je došlo radi optimizacije proizvodnje, napomenuo je on i dodao da je zabeležen i pad maloprodaje od 4,5 odsto, što je posledica pada potrošnje na tržištu zbog ekonomske krize, ali i zbog zatvaranja benzinskih pumpi radi rekonstrukcije.

Od početka godine NIS je pustio u rad sedam rekonstruisanih i dve novoizgrađene benzinske pumpe i 22 TNG instalacije širom Srbije.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Nikolas Petri najavio je da će do kraja ove godine biti potpisan ugovor o kupovini 20 benzinskih stanica u Bugarskoj i da je cilj da NIS u toj zemlji, za otprilike 2,5 godine, kupi mrežu od 80 benzinskih pumpi.

On je dodao da će NIS, u okviru planova za proširenje u regionu, sa kanadskom kompanijom "Ist vest petroleum" raditi na istraživanju nafte na četiri bloka u Rumuniji, u šta će NIS uložiti od 50 do 100 miliona dolara, a razmatra se i mogućnost kupovine benzinskih stanica i zemljišta za izgradnju pumpi u toj zemlji.

Petri je kazao i da je NIS zainteresovan da učestvuje na tenderu, ukoliko bude raspisan, za istraživanje nafte u BiH, podsetivši da je NIS već osnovao zajedničko preduzeće za istraživanje nafte u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje kako će novi zakon o rudarstvu koji predviđa povećanje iznosa rudne rente za naftu i gas uticati na poslovanje NIS-a Petri je rekao da su te obaveze NIS-a definisane energetskim sporazumom između Srbije i Rusije.

Taj sporazum, kako je istakao, predviđa da se uslovi poslovanja NIS-a ne menjaju do isteka roka isplativosti investicija u Rafineriju Pančevo, ali i drugih investicionih projekata - Banatski dvor i Južni Tok.

Taj rok, kako je istakao, još nije poznat i o njemu još treba da se pregovara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image