• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner: Hitno naći drugo rešenje za dug

Guverner NBS Dejan Šoškić uputio je danas ozbiljno upozorenje vladi da "slučaj Nemačka" ukazuje da bi moralo da se nađe alternativno rešenje.

Srbija bi trebalo da ozbiljno počne da razrađuje alternativne planove u slučaju da finansiranje javnog duga u narednom periodu bude pod nepovoljnijim uslovima, nego što se to prvobitno očekivalo usled krize javnog duga u zemljama EU, rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Guverner Šoškić je u izlaganju na Skupštini Privredne komore Srbije (PKS) podsetio da je Nemačka, najstabilnija privreda Evrope, na međunarodnom tržištu prodala samo dve trećine obveznica koje garantuje država i kojima finansira svoj javni dug, što je vrlo ozbiljan signal da finansiranje javnog duga u Evropi, u svim zemljama, uključujući i Srbiju "dolazi pod znak pitanja".

"Situacija u kojoj kreditna najkvalitetnija zemlja emitent u Evropi ima problem da proda obveznice kojima finansira javni dug stvara potrebu da svi porade na tome da se na tu vrstu krize pripreme", istakao je guverner.

Prema njegovim rečima, to je znak da Evropa mora vrlo ozbiljno da potraži rešenje koje će dati rezultate po pitanju rasta poverenja međunarodne investicione javnosti.

Šoškić je precizirao da bi u Srbiji alternativni plan za finansiranje javnog duga trebalo da počne da razrađuje Ministarstvo finansija.

"Niko nije počeo da radi na tome, ne samo u našoj zemlji, nego i u drugim zemljama jer se ovo nije očekivalo i ovo je jasna poruka međunarodne investicione javnosti da se kriza što pre reši", rekao je Šoškić.

Srbija se u septembru zadužila milijadru dolara preko evro obveznica po, kažu ekonomisti, paprenoj kamati od 7,25 odsto. Slučaj Nemačke, čiji je finansijski rejting neuporedivo veći nego Srpski, pokazuje da takvo zaduženje više neće biti moguće, čak ni po mnogo većim kamatama iako ni pomenutu privreda koja će sledeće godine imati rast od samo 1,5 odsto, ne može da plaća.

Probleme sa sve skupljim zaduživanjem imaju i druge zemlje EU, revimo Francuskoj je kamata koju mora da plati kreditorima skočila na, za njihove uslove velikih, 2,6 odsto.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image