• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropljani ponovo u pečalbu idu preko okeana

Suočeni s ekonomskom krizom i visokom nezaposlenošću, stanovnici Portugala pronašli su El Dorado u Angoli, Španci u Argentini, a Italijani se drže SAD i Kanade.

Portugalci su za nekadašnju koloniju vezani jezikom, istorijski i politički. Danas privreda Angole, čiji osnov čine dijamanti i nafta, raste deset posto godišnje, a zemlja traži veliki broj stranih stručnih kadrova piše britanski list "Indipendent".

Konzulat Angole trenutno razmatra 20.000 zahteva za dokumentima godišnje u proseku, a broj Portugalaca u Angoli povećao se između 2008. i 2011. s 20.000 na 130.000.

"Mnoge moje kolege već su otišle. Ovde je nemoguće naći posao, čak i visoko kvalifikovanim osobama", rekao je elektroinženjer koji je čekao za angolske dokumente i namerava da tamo ostane najmanje godinu dana.

Destinacije koje su nekad bile popularne - poput Velike Britanije ili drugih zemalja EU-a danas su Portugalcima manje privlačne jer su širom Evrope ljudi nezaposleni.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni u januaru je porasla na rekordnih 10,7 posto, u odnosu na 10,6 posto koliko je iznosila u decembru, dok je u EU skočila s 10,0 na 10,1 posto, pokazali su najnoviji podaci Eurostata.

Najviša nezaposlenost zabeležena je u Španiji (23,3 posto), Grčkoj (19,9 posto u novembru 2011.), a zatim u Irskoj i Portugaliji (14,8 posto).

Najvišu stopu nezaposlenosti među mladima ima Španija, od čak 49,9 posto.

Iz te zemlje, zbog ekonomske krize, u Argentinu svakog meseca odlazi oko 1.200 ljudi. Između juna 2009. i novembra 2010. u tu je zemlju otišlo oko 30.000 Španaca. Oko 6.400 ih je novi dom potražilo u Čileu, a 6.800 u Urugvaju.

Iz Italije je u poslednjih deset godina u inostranstvo otišlo 600.000, najčešće visoko obrazovanih ljudi. Njihov cilj su uglavnom bili severna ali i južna Amerika.

S druge strane, brzorastuća ekonomija Indije podstakla je obrnuti trend migracija - njihova brojna dijaspora koja je ranije naselila Veliku Britaniju i SAD, po najnovijem izveštaju, ima nameru da se vraća.

Oko 300.000 Indijaca trebalo bi da se vrati u zemlju do 2015.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image