• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kostić: Povećati kvote šećerana za izvoz

Izvoz domaćih šećerana je limitiran kvotom koja je za Srbiju neopravedno niska, izjavio je danas predsednik "MK Grupe" Miodrag Kostić, ističući da očekuje da će vlada učiniti sve da se ona poveća.

Na proslavi u Vrbasu, povodom obeležavanja 100 godina rada Fabrike šećera "Bačka", on je rekao da je danas počela kampanja otkupa šećerne repe, što je skoro mesec dana ranije nego prethodnih godina.

"Ako sve količina šećerne repe sa površine od oko 61.000 hektara završi u Srbiji, mogli bismo da podmirimo potrebe i izvoza i domaćeg tržišta. Međutim, ukoliko šećerna repa sa 7.000 do 8.000 hektara, navodno ugovorenih za izvoz, završi van Srbije, moglo bi se desiti da u narednoj godini ne bude dovoljno šećera za tržište Srbije", rekao je Kostić novinarima.

On je istakao da kompanija Sunoko, u čijem sastavu rade tri šećerane, među kojima i ova u Vrbasu, u Evropsku uniju godišnje izveze oko 90.000 tona šećera, a između 20.000 i 50.000 tona izvozi se na tržište drugih zemalja, pre svega zemalja Cefta.

Predsednik MK Grupe je istakao da je šećer verovatno jedini proizvod čija je prodajna cena u Srbiji niža od izvozne cene.

"Cena u Srbiji se kreće između 590 i 600 evra po toni, dok je izvozna cena bila 730 evra, a sad je nešto niža, oko 680 evra", rekao je Kostić.

On je dodao da Fabrika šećera "Bačka" u Vrbasu planira da ove godine proizvede 100.000 tona šećera.

Govoreći o suši koja je zahvatila Srbiju, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić koji je prisustvovao događaju, rekao je da će šteta izazvana sušom u svih 45 opština u Vojvodini, prema procenama pokrajinske vlade, iznositi oko milijardu evra.

Vlada Vojvodine uputila je zahtev Ministarstvu poljoprivrede da se proglasi elementarna nepogoda na teritoriji Vojvodine, kako bi se sanirale posledice suše i pronašao način za regresiranje jesenje setve koja je na pragu, rekao je Ješić.

On je ukazao da republička vlada do sada nije preduzela nikakve korake i dodao da, prema njegovim rečima, u vladi "računaju koliko imaju novca".

"Po meni, pošteno bi bilo da vlada izađe pred poljoprivrednike i da kaže imamo li toliko novca i da se sa poljoprivrednicima dogovori šta bi u takvoj situaciji bilo najkorisnije uraditi", rekao je Ješić.

On je istakao da je Vlada Vojvodine u okviru svojih nadležnosti već preduzela neke mere, tako što je na godinu dana suspendovala obaveze poljoprivrednika prema finansijskim institucijama u pokrajini i oslobodila plaćanja naknade za vodu oko 15.000 poljoprivrednih domaćinstava u narednoj godini.

Govoreći o značaju sistema za navodnjavanje, Kostić je rekao da je na parceli MK Grupe koja je pod sistemima za navodnjavanje, prinos kukuruza 12 do 13 tona po hektaru, dok je na parcelama u okolini Inđije, bez navodnjavanja, taj prinos svega tri tone.

Komentarišući taj podatak, Ješić je rekao da su svi u Vladi Vojvodine svesni značaja sistema za navodnjavanje i da će u revitalizaciju tog sistema uložiti oko sto miliona evra.

(Tanjug, foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image