• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS kontroliše Razvojnu banku Vojvodine

Narodna banka Srbije najavila je danas da će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima postoji određeni nivo kreditnih rizika i u kojima svojinska struktura može vlasnicima, odnosno akcionarima, da stvori probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora.

Neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta upravljanja rizicima Narodna banka Srbije započela je u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom periodu koristila u značajnoj meri državnu pomoć, saopštila je NBS.

Kako je sagledavanjem strukture akcionara kod određenog broja banaka primećeno značajno učešće kastodi (castody) računa, NBS je Privrednoj banci AD Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Cilj je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama, navedeno je u saopštenju.

Narodna banka Srbije ukazuje na odgovornost svih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, upravnih i izvršnih odbora banaka i akcionara, ali i eksternih revizora koji potvrđuju da li finansijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su urađeni po međunarodnim računovodstvenim standardima.

"Razvojna nije Agrobanka"

Razvojna banka Vojvodine (RBV) nije Agrobanka, a dezinformacije koje se plasiraju o
njenom poslovanju i konsolidaciji nanose ogromnu štetu klijentima i samoj banci, izjavio je danas član Upravnog odbora RBV Goran Kostić.

On je na konferenciji za novinare, održanoj povodom pisanja nekih medija o poslovanju RBV, potvrdio da Narodna banka Srbije (NBS) kontroliše poslovanje, ali i da se ta kontrola sprovodi već dve godine, od kada je RBV dokapitalizovana.

"Naša banka je dokapitalizovana modelom državnih amortizacionih obveznica na rok od 10 godina, a ukupan teret za budžete Srbije i Vojvodine je 340 miliona dinara, što nije mnogo za rešavanje tog problema", rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, udeo visokorizičnih kredita (NPL) u RBV iznosi 62 odsto, ali 80 odsto toga čine NPL krediti nekadašnje Metals banke, od koje je RBV nastala 2008. godine.

On je naglasio da RBV nema veze sa nekadašnjom Metals bankom, i podsetio da je odluku o spasavanju Metals banke doneo tadašnji državni vrh - predsednik Boris Tadić, premijeri Srbije i Vojvodine, Mirko Cvetković i Bojan Pajtić, i tadašnji guverner NBS Radovan Jelašić.

Prema njegovim rečima, poistovećivanje nezakonitih poslova Metals banke, koja je bila dovođena u vezu sa poslovima narko bosa Darka Šarića, predstavlja "čistu zlonamernost".

"Sve banke razmišljaju kako da reše problem NPL kredita, ali ne može se od ovakve privrede očekivati da redovno vraća kredite", rekao je Kostić, i objasnio:

"Mi ne možemo sami sebi da pomognemo u ovakvoj situaciji. Možemo da blokiramo klijente, ali naši klijenti su već blokirani. Banke dele sudbiju privrede, ali neke to lakše
rešavaju. neke teže, neke su pod lupom javnosti a neke nisu".

Kostić je poručio da RBV nema nikakav problem sa kontrolom koju u ovoj banci sprovodi NBS.

"Mi se ne plašimo NBS, mi NBS doživljavamo kao vrhunski organ sjajnih stručnjaka koji samo rade svoj posao I najbolje bi bilo za državu da svako radi svoj posao
najbolje što može", poručio je Kostić.

On je dodao da na RBV niko nikada nije vršio politički pritisak da odobrava kredite određenim pojedincima ili firmama.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image