• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDV povećan, rok za porez produžen

Skupština Srbije usvojila je povećanje PDV-a na 20 odsto a obveznici će poreze moći da plaćaju odloženo na 24 umesto dosadašnjih 12 meseci. Povećane su i akcize na gorivo, gas, vigaretea a uvedena na kafu po kilogramu.

Opšta stopa PDV-a od 1. oktobra će biti veća sa 18 na 20 odsto, a niža stopa, od osam odsto, ostaće na osnovne životne namirnice, utrđeno je izmenama Zakona o PDV koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Za izmene zakona glasalo je 137 poslanika vladajuće većine.

Mala i srednja preduzeća imaće mogućnost od 1. januara sledeće godine da PDV plaćaju tek kada robu naplate.

Predviđeno je i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto, pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Predviđeno je i da PDV u građevinarstvu plaća investitor, a ne izvođač radova.

Utrđeno je i vraćanje PDV na bebi opremu roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara.

Produženi su i rokovi za podnošenje poreskih prijava sa 10 na 15 dana za obveznike koji plaćaju mesečno, odnosno na 20 dana za one koji plaćaju kvartalno.

Izmenama zakona povećan je i cenzus za obavezno uključivanje u sistem PDV-a i to sa četiri na osam miliona dinara prometa godišnje.

Ukinut je i PDV na dobra i usluge za poslovanje u slodobnim zonama.

Privrednicima je data i mogućnost da poreski dug reprogramiraju na 24 meseca, odnosno dvostruko veći period nego što je to sada bilo.

Usvojenim izmenama smanjuje se i stopa kamate koja se obračunava za vreme odloženog plaćaja poreskog duga obvezniku, koji je zahtev za odlagaje podneo pre dospelosti tog duga ili je sam prijavio dospelu poresku obavezu kako bi se i na taj način doprinelo "samoprijavljivanju“ poreskih dugova.

Takođe, usvojenim izmenama je predviđeo i oporezivanje neprijavljene, odnosno neregistrovane delatnosti, i to po stopi od 20 odsto, što je dvostruko više od stope po kojoj se oporezuje registrovana delatnost.

Poreska uprava ubuduće će obavljati poslove koji su do sada bili u nadležnosti državne uprave u oblasti igara na sreću, kao i one na izdavanju i oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačnih poslova i kontrole tih poslova što je bilo u nadležnosti Deviznog inspektorata.

Od 1. januara sledeće godine Poreska uprava biće nadležna i za prvostepeni poreskoprekršajni postupak za javne prihode koje utvrđuje, kontroliše i naplaćuje, kao i za odlučivanje po pravnim lekovima uloženim protiv poreskih upravnih akata koje od 1. januara 2013. godine donesu jedinice lokalne samouprave.

Pravna lica koja nisu svrstana u velikoporeske obveznike i preduzetnici od 1. jula 2014. godine poreske prijave podnosiće isključivo elektronskim putem.

Takođe, usvojenim izmenama u cilju efikasnijeg upravljanja javnim finansijama kao i kontrole trošenja svih novčanih javnih sredstava koji su uključeni u konsolidovani račun Trezora Srbije prihodi koji pripadaju Poreskoj upravi uključuju se u opšti prihod budžeta i raspoređuju u skladu sa odobrenim aproprijacijama u budžetu, a ne finansijskim planom uprave.

Vlada Srbije očekuje da će izmene Zakona o PDV povećati prihode budžeta za 6,7 milijardi do kraja ove godine, a u 2013. godini za 33,8 milijardi dinara.

Od 1. oktobra povećavaju se akcize na dizel gorivo, tečni naftni gas, kao i na cigarete, budući da je Skupština Srbije danas usvojila izmene i dopune Zakona o akcizama koje to predviđaju.

Tako će od početka sledećeg meseca akcize na dizel gorivo biti povećane sa sadašnjih 37 na 42 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po litru.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, dok akcize na bezolovni benzin ostaju nepromenjene
i dalje će iznositi 49,6 dinara po litru.

Akcize na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila biće 42 dinara po litru.

Od 1. oktobra povećava se i specifična akciza na cigarete i to sa 33 na 43 dinara po pakli, a plan je da ta akciza od 1. jula sledeće godine bude povećana za još dva dinara.

Novim rešenjima uvedene su promene i po pitanju akciza na kafu, pa je tako predviđeno da se akcize za kafu plaćaju po kilogramu - 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

(Beta, foto: Beta/Vladimir Milovanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image