• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF prognozira da nam je privreda u minusu

U najnovijoj regionalnoj prognozi privrednog rasta za Srbiju stoji pad od 0,5 odsto, što je prilično lošije od u aprilu prognoziranog slabašnog rasta od 0,5 odsto.

Međunaordni monetarni fond predviđa da će srpska ekonomija i sledeće godine raditi slabije nego što se očekivalo. Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će tako u 2013. biti veći dva umesto tri odsto, navodi se u Izveštaju objavljenom na internet stranici MMF-a.

Privredni rast Srbije je u 2011. iznosio 1,6 odsto BDP-a.

MMF takođe predviđa da će deficit tekućeg računa (razlika između para koje uđu i izađu iz zemlje) koji je 2011. iznosio 9,5 odsto, ove godine biti uvećan na 11,5 odsto, a sledeće na 12,6 odsto. Ranija prognoza je bila da će deficit padati na 8,6 odnosno 7,9 odsto.

Kakve su trenutno preformanse srpske privrede danas je pregled dao MAT (Makroekonomske analize i trendovi) Ekonomskog instituta u Beogradu.

Prema nalazima stručnjaka MAT-a u Srbiji je zaustavljen pad privredne aktivnosti, ali nema mnogo razloga za optimizam jer nema jasnih pokazatelja privrednog oporavka.

Urednik biltena MAT Vladimir Vučković kaže da je u avgustu industrijska proizvodnja bila veća za 1,7 odsto nego u julu, zahvaljujući oporavku prerađivačke industrije. Ali, to je i dalje manja proizvodnja u odnosu na isti mesec prošle godine i to za 0,9 odsto, dok je kumulativni zaostatak iz prethodnih godina je 3,7 odsto.
Izvoz u uvoz i dalje blizu stagnacije. Ovogodišnji izvoz je povećan za 1,1 odsto, uvoz za 5,6 odsto, a deficit robne razmene povećan je za 12,8 odsto, naveo je Vučković.

Svetska finansijska institucija je snizila prognoze i ostalim zemljama u regionu.

Niži privredni rast od Srbije u ovoj godini imaće samo Hrvatska, sa padom BDP-a od 1,1 odsto, a za sledeću godinu prognoziran je rast od jedan odsto. Hrvati međutim neće imati problema sa inflacijom, koja će i ove i sledeće godine biti oko tri odsto.

Bolje od Srbije u prognozama se kotira i Bosna i Hercegovina, koja u ovoj godini neće imati privredni rast, a u sledećoj godini očekuje se rast BDP-a od jedan odsto. I tamo je infalcija mnogo bliža evropskom nego srpskom nivou - 2,2 odsto ove i 2,1 odsto sledeće godine.

Albanija će, prema proceni eksperata MMF, u 2012. imati poluprocentni rast BDP-a, a u 2013. ekonomsku ekspanziju od 1,7 odsto. Inflacija će u toj zemlji u ovoj godini biti dva odsto, a u narednoj godini tri procenta.

MMF prognozira da će Makedonija u ovoj godini imati rast BDP-a od jedan odsto, a u 2013. dva odsto. Inflacija će i u ovoj i u narednoj godini biti dva odsto.

Crna Gora bi ove godine trebalo, prema oceni MMF, da ostvari privredni rast od minimalnih 0,2 odsto, a u narednoj 1,5 odsto. Rast potrošačkih cena u ovoj godini biće 3,4 odsto, a u sledećoj tri odsto.

U većini zemalja istočne Evrope, inflatorni pritisci će se smanjiti, što će centralnim bankama dati prostora za dodatno monetarno labavljenje.

Fond je snizio prognoze rasta i za ostale zemlje jugoistočne Evrope, a najveća pretnja po ekonomije svih centralnih i istočnih zemalja Evrope i dalje je dužnička kriza u evrozoni, pa je u tim državama neophodno poboljšati finansijske uslove, što bi, uz nešto jači rast tražnje iz zone evra, dovelo do oporavka privrednog rasta u 2013.

Spor privredni rast u evozoni najviše je uticao na zemlje istočne Evrope, iako je taj uticaj različit u zavisnosti od izloženosti pojedinačnih zemalja monetarnoj uniji, pre svega, na osnovu trgovinskih veza, navodi MMF.

Fond navodi da će privredni rast u evozoni ove godine potonuti za 0,4 odsto, dok se u prvoj polovini iduće godine očekuje nulti privredni rast, a u drugoj polovini blagi oporavak i rast od jedan odsto.

MMF očekuje da će se privrede evropskih zemalja oporaviti do kraja godine, najvećim delom zahvaljujući globalnoj tražnji i poboljšanju situacije u evrozoni.

(MONDO/Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mrcho

Od 6 500 $ BDP-a 2008 na 4 900 $ 2012. Svakim danom u svakom pogledu Srbija napreduje :D. Crna Gora koja tokom istorije nikad nije bila bogatija od Srbija sad ima BDP od 6 900 $ po glavi stanovnika ili za 2 hiljade dolara vise od Srbije. Sada je Srbija po BDP-u na nivou koji ima BiH koja je konfuzno uredjena drzava. Ej Srbijo sto dozivi!!! Sve one koji se bave ekonomijom a koji su na vlasti treba poslati u penziju jer jedino sto znaju da rade jeste da postavljaju rekorde u visini inflacije i padu valute i to na citavom evropskom kontinentu....

PEĐA

E, oči ste nam otvorili! Bingo, k'o prstom...

special image