• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beže od kredita kao od đavola

Potražnja za stambenim kreditima opala je u odnosu na 2010. godinu za 50 odsto, a u odnosu na 2008. čak za 80 odsto. U Beogradu na dobošu 250 stanova neplatiša, pišu "Novosti".

U agencijama za promet nekretnina ovu statistiku objašnjavaju strahom građana da se u vreme krize upuštaju u avanturu zvanu kupovina kvadrata. Jer, za zajam je potrebno pre svega sigurno radno mesto, ali i redovna plata, što je u Srbiji sada retkost.

Veliki problem je i kreditna sposobnost građana kao i uslovi banaka. Rata za stan sada je najmanje za 100 evra viša u odnosu na kiriju, piše list.

"Samo moja agencija sada ima oko 500 nekretnina, koje prodaje za banke, ali u to je uključeno i zemljište – kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat.

Prema rečima Milana Simonovića iz agencije Menadžer, u narednom periodu ne očekuju se drastične promene u ceni nekretnina, koje miruju već oko osam meseci.

"U poslednjih mesec dana nismo imali nijednog kreditnog kupca. Država bi trebalo da olakša uslove za dobijanje stambenih kredita, a to znači kamatu od najviše četiri odsto i da se učešće sa 20 spusti na deset odsto. Trebalo bi i da se subvencionišu ne samo stambeni kredite za kvadrate iz novogradnje, već i za stare stanove", kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

(Fonet, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

knight

Uzimali bi oni stambene kredite ali š kamatom od 1% godišnje a ne 4,5.Čovek kad kupi stan sa kamatom od 4,5 godišnje on vrati banci svoj kredit što je podigao za deset godina a ostalih dvadesetak vraća kamatu. Jel to normalno?

milka

Kako ljudi da uzimaju kredite kad ste nas koji smo ih uzeli zavili u crno.

special image