• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo finansija zadovoljno kako ide deficit

Izvor Tanjug

U junu je ostvaren najniži budžetski deficit od početka ove godine, u iznosu od 4,3 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

U Ministarstvu to doživljavaju kao najbolji dokaz da su mere za stabilizaciju državnog budžeta počele da daju prve rezultate.

"Stabilizacija republičkog budžeta u junu je rezultat dogovorenih mera štednje na rashodnoj strani, ali i značajnog pooštravanja finansijske discipline i znatno bolje naplate prihoda nego u prethodnim mesecima", ističe se u saopštenju.

Deficit u prvih pet meseci u proseku je iznosio 18,7 milijardi dinara. U periodu od januara do juna deficit budžeta iznosio je 97,9 milijardi dinara, prihodi su ostvareni u iznosu od 383,1 milijardi, a rashodi su izvršeni u iznosu od 481 milijardu dinara.

Prema podacima Ministarstva, u junu je prikupljeno 71,1 milijarda dinara prihoda, dok su rashodi istovremeno iznosili 75,4 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 26,8 milijardi dinara, a u junu je ostvaren i rekordan prihod od akciza u ovoj godini u iznosu od 23,8 milijardi dinara.

Poreska uprava će, kako je najavljeno, u narednom periodu dodatno pojačati svoju aktivnost na terenu, uz nultu toleranciju na finansijsku nedisciplinu i biće pojačana kontrola neregistrovanih firmi, kao i svih objekata koji ne izdaju fiskalne račune.

U odnosu na maj, a u skladu sa merama štednje, značajno je niže izvršenje rashoda za kupovinu roba i usluga kao što su troškovi putovanja, reprezentacija, goriva i ugovora o delu.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, Republički fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalna služba za zapošljavanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kv

i narod to oceca.bas je odusevljen!

special image