• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović čeka "lične karte" javnih preduzeća

Izvor Tanjug

Ministar privrede kaže da će posao izrade "ličnih karata" za sva javna i preduzeća u restrukturisanju biti završen do kraja meseca, u oktobru će biti izneti svi podaci, a potom i rešenja.

Ministar Saša Radulović je nakon sastanka sa članovima i partnerima NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), rekao da Ministarstvo privrede, odnosno Vlada Srbije ima sistemski pristup svim javnim  preduzećima i preduzećima u restrukturiranju.

Zbog toga se rade "lične karte" kako bi se utvrdilo njihovo finansijsko stanje, imovina, obaveze, ko su kupci, dobavljači, odnosno, kako izgleda "krvna slika" tih preduzeća, dodao je Radulović.

"Uradićemo to za sva javna preduzeća, ići ćemo i na lokalni nivo, kao i sva preduzeća za koja je zadužena Agencija za privatizaciju, a tu ima 615 privrednih subjekata koji zapošljavaju 102.000 ljudi", kazao je Radulović.

Mi taj problem moramo da rešimo i država taj teret ne može da izdrži, poručio je Radulović.

On je naveo da će se kada se urade takozvane "lične karte" moći da se iznesu i konkretna rešenja, i da će "umesto da Ministarstvo smišlja rešenja, biti pozvani privrednici ali i građani da se uključe u taj postupak".

"Ministarstvo će transparetno izneti podatke o svim firmama, bilo da su u restrukturiranju, bilo u nekom drugom obliku privatizacije da vidimo možemo li ih da ih pokrenemo", poručio je ministar privrede.

On je podsetio da je država preuzela obavezu da do sredine 2014. godine reši status preduzeća u restruktiriranju i da će taj rok biti ispoštovan.

Na pitanje kada se mogu očekivati konkretna rešenja i rezultati on je rekao da je to proces koji traje više od mandata jedne vlade i da se prvi efekti mogu očekivati već u 2014. godini, a veći 2015. godine.

Radulović je rekao da situacija jeste teška, ali da se mora promeniti ekonomska politika, da će se Ministarstvo privrede bazirati na domaće privrednike, ali da su strane investicije i dalje veoma važne.

"Perpetuum mobile ekonomija ne funkcioniše, ekonomija zasnovana na subvencijama ne funkcioniše, moramo da promenimo ekonomski model, jer nam treba zdrava ekonomija zasnovana na profitu, zdrava država, zdrava radna mesta na tržištu", kazao je Radulović.

O Telekomu se još nije razgovaralo

Ministar Radulović kaže da nije imao razgovore o prodaji Telekoma Srbije. "Telekom je dobra, zdrava kompanija i dugoročno gledano potrebne su jake investicije da bi ojačala poziciju na tržištu. Ne gledamo ni na kakva brza rešenja koja će praviti velike rezove, prvo moramo da sagledamo stanje a onda da utvrdimo konkrertne mere", poručio je on On je istakao da se za javna preduzeća među kojima su i Železara Smederevo, Resavica, ali i druga traže rešenja. "Preuranjeno je govoriti o rešenjima pre sagledanog stanja", poručio je ministar.

Ministar je rekao da loši propisi i regulativa sprečavaju rast i otežavaju poslovanje.

"Osim Fijata i poljoprivrede, nemamo rast i moramo to da promenimo, a deo uzroka je u regulatornoj reformi, izmene zakona radu, planiranju i izgradnji, stecaju i privatizaciji i ukidanje nepotrebnih propisa koji guše privredu biće prioritet Ministarstva", poručio je Radulović.

Upitan o tome kako će se rešiti najavljivano smanjenje opterećenja na rad, Radulović je rekao da se o tome još uvek razgovara, i da će kada vlada zauzme stav koji će i kakav biti paket mera javnost biti obaveštena.

On je rekao da se to očekuje do kraja ovog meseca, ili početkom oktobra, a da se sa rešenjima neće izlaziti u javnost dok sve mere ne budu utvrđene na vladi.

"Spekulacije koje se pominju u javnosti ne odgovaraju istini", rekao je Radulović.

Ministar privrede i njegovi savetnici razgovarali su danas sa članovima i partnerima NALED-a o rešenjima za popravljanje poslovnog ambijenta, rasterećenju privrede kroz giljotinu propisa, poresku reformu i izmene zakona...

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je novinarima da je dobro što se država fokusirala na privredne probleme, kao i što je od 30 preporuka tog tela, resorno ministarstvo usvojilo neke i na njima radi.

"Nadamo se da će ih i ostala ministarstva prihvatiti kako bi se partnerski radilo na poboljšanju privrednog ambijenta", kazao je Atanasijević

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

. . .

JEDVA ČEKAM DA VIDI LIČNU KARTU JAVNOG PREDUZEĆA BEOGRAD VODE.PLATE NISU PRIMILI TRI MESECA A DANAS SU RADNICI POSLATI NA RADNIČKE IGRE U BOSNU U TRŠIČ ALI MNOGO RADNIKA NIJE OTISLO JER NEMAJU PARA DA PREZIVE A KAMOLI ZA PROVOD.NIJE MI JASNO ODAKLE IM PARE DA FINANSIRAJU IGRE A KAZU DA SU SVI RACUNI FIRME BLOKIRANI.BRUKA SRAMOTA SVE SAMI LOPOVI

special image