• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U energetiku na Balkanu uložiti 60 milijardi evra

Izvor Tanjug

U sektor energetike u regionu Balkana potrebno je uložiti oko 60 milijardi evra do 2030. godine, kaže generalni direktor NIS-a.

To je moguće realizovati kroz međusobnu saradnju regionalnih energetskih kompanija, izjavio je danas Kiril Kravčenko.

"Ako uporedimo balkanski region sa centralnom Evropom, duplo možemo da povećamo energetsku efikasnost i energetske kapacitete u regionu", rekao je Kravčensko na konferenciji "Energetska arena 2013", koja se održava povodom ovogodišnjeg predsedavanja Srbije Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope.

Energetika je pokretačka snaga ekonomije Balkana, jer osam od 10 najvećih regionalnih kompanija potiče iz oblasti energetike, rekao je generalni direktor NIS-a.

On je naveo da energetske kompanije mogu da pomognu integraciju regiona i ubrzanje makroekonomskog razvoja, čak i u sadašnjim teškim ekonomskim uslovima.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, naglasila je da je vizija energetskog sektora Srbije da iskoristi geografski položaj i da postane tranzitni koridor za energiju i energente.

Ona je podsetila da se očekuje početak izgradnje gasovoda Južni tok, i ukazala na značaj gasne konekcije Srbije sa Bugarskom.

Mihajlović je kazala da će Srbija pokušati da iskoristi sve energetske resurse, među kojima i kvalitetan ugalj, za izgradnju nove termo elektrane Štavalj, ali i hidropotencijal za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica i HE Djerdap 3.
Vizija je da Srbija posle 2020. ponovo izvozi struju, rekla je Mihajlović i naglasila da je strateški cilj zemlje da obezbedi dovoljno energije i energenata po održivim cenama koje će većina stanovnika moći da plati.

Ona je podsetila na sve zakonodavne procedure koje je Srbija u prethodnih godinu ipo dana u oblasti energetike usvojila, i posebno istakla zaokružen zakonodavni okvri za obnovljive izvore energije.

Među kritičkim tačkama u energetskom sektoru, Mihajlović je navela brzinu otvaranja tržišta struje i gasa, zbog čega će kompanije morati da budu dovoljno konkurentne na srpskom tržištu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image