• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevanović: Gašenje Železare opcija, ali poslednja

Izvor MONDO/Tanjug

Železara Smederevo predstavlja jedan od najvećih privrednih problema u zemlji, ali gašenje te kompanije je, ipak, poslednja opcija, izjavio je savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović.

"Gašnje železare je poslednja opcija, ali jeste opcija. Problem je težak i treba da kao društvo razmislimo šta su najbolje opcije", rekao je Stevanović Tanjugu.

Poslednjih dana, od kako je Ministarstvo privrede najavilo da u budžetu za narednu godinu neće biti subvencija za Železaru, mediji spekulišu o mogućim rešenjima za ovo preduzeće koje je sada u vlasništvu države.

Ministar privrede Saša Radulović je u više navrata rekao da postoje zainteresovani investitori za železaru, ali da niko neće ući u preduzeće koje je u haosu, odnosno u kome se ne zna kolika je vrednost kapitala i potraživanja. Lična karta ovog preduzeća nije dostavljena Ministarstvu ni dva meseca nakon što je zatražena.

"Ne treba gledati samo na to šta je interes lokala i tražiti kratkoročna rešenja, već gledati interes celog društva i tražiti dugoročna rešenja", dodao je Stevanović za Tanjug.

Bilansi, pa (eventualno) investitori

Ministar privrede Saša Radulović potvrdio je večeras da postoje investitori zainteresovani za ulaganje i preuzimanje Železare, ukazujući da pre toga bilansi tog giganta moraju biti očišćeni i do kraja godine da bude poznata lična karta preduzeća, kako bi mogli da se započnu razgovori s potencijalnim ulagačima. "Ima nekoliko zainteresovanih. Međutim, ne želim da podgrevam lažne nade, ali zaista postoje zainteresovani", potvrdio je Radulović i skrenuo pažnju da dosadašnji način subvencionisanja državnih preduzeća, građani i budžet Srbije - jednostavno više ne mogu da podnesu.

"Da li je poenta da pokušavamo da po svaku cenu imamo sve, ili da nađemo realistično rešenje na drugi rok i probamo kao društvo da razmišljamo duže od jedne godine ili jednog izbornog ciklusa...To bi bilo najbolje i da se ne zanosimo stvarima koje su se pokazale da nisu dobre", naveo je Stevanović.

On je naveo da nije trebalo da dođe do pokretanja proizvodnje pre nekoliko meseci, i da je to, prema njegovom mišljenju, "bio čist politički marketing".

"Trebalo bi dobro razmotriti šta su mogućnosti, i ne posmatrati problem u kontekstu jedne ili dve godine, već u kontekstu 10 godina i biti krajnje realan kakve su tendencije na svetskom tržistu", kazao je on.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012. godine, kada je dotadašnji vlasnik američki Ju-Es stil odlučio da je proda za jedan dolar zbog milionskih gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Smederevska Železara pod imenom Sartid prodata je u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. godine bila je veliki izvoznik (obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije) ali i, što se retko spominje, veliki uvoznik.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Možda bi se železara i obnovila kada bi proizvodila karoserije automobila, kamiona, autobusa, ne treba zaboraviti ni tenkove naravno. Železara je od strateškog značaja i ona se ni u jednoj normalnoj zemlji ne gasi bez obzira na probleme.

Милан

Ова држава је изузетан послодавац. 99% фирми којима управља нема никакве шансе да се опораве. Свака част!

milan

amerikanci prodali zelezaru i otisli cim su istopili sav vojni celik (stari tenkovi,vozila,topovi...)

special image