• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić: Kako da izbegnemo grčki scenario

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije završila je večeras rad, a sutra će nastaviti raspravu o izmenama seta poreskih i finansijskih zakona. Ministar finansija Lazar Krstić danas je pred poslanicima predstavio set 11 finansijskih zakona.

Obrazlažući predložena rešenja, ministar fKrstić kazao je da su izmene 11 finansijskih zakona prvi korak na putu velikih reformi koje je planirala Vlada.

Krstić je rekao da je uz budžet za 2014. godinu vlada predložila usvajanje tih finansijskih zakona koji predviđaju mere neophodne da država ne bi doživela "grčki scenario".

Krstić je, predstavljajući set 11 finansijskih zakona u Skupštini Srbije, istakao da su te mere minimum koji je neophodno sprovesti, ali i da se vodilo računa da one budu socijalno odgovorne.

Navodeći razloge za usvajanje zakona, on je naglasio da se, pre svega, radi o suočavanju sa realnošću, priznavanju problema i prvom koraku ka rešavanju visokog budžetskog deficita i javnog duga.

DSS neće glasati za ekonomske zakone

Poslanik DSS Nenad Popović izjavio je danas da ta strana neće glasati za usvajanje seta ekonomskih zakona jer se, kako je rekao, oni odnose samo na fiskalnu konsolidaciju bez razvojnih mera.

Drugi razlog je pospešivanje borbe protiv sive ekonomije, odnosno nelegalne trgovine akciznim proizvodima i boljoj naplati poreza, a treći tehničko unapređenje sistemskih, reformskih zakona, napomenuo je Krstić.

On je dodao da su na mere u javnosti iznete brojne kritike, ali da nije predložena adekvatna alternativa kako da se stabilizuju javne finansije i pokrene privreda.

Ministar je istakao da je loše što je konsolidovani deficit budžeta 7,1 odsto BDP-a, ali da bi bez sprovedenih mera on bio devet odsto, i da je država morala da ispoštuje ranije obaveze preuzete davanjem garancija za zaduživanje javnih preduzeća i sanacijom državnih banaka.

Krstić je podsetio i da je vlada suočena sa situacijom u kojoj je javni dug povećan sa 29 odsto BDP-a na kraju 2008. na 64 odsto, koliko će biti na kraju 2013. godine, a, prema njegovim rečima, sa povećanjem zaduženja za još desetak odsto "postavilo bi se pitanje da li možemo da funkcionišemo".

DS: Omašen budžet

DS traži povlačenje iz skupštinske procedure predloga budžeta i pratećih zakona koji će doživeti krah, izjavio je Božidar Ðelić. "U suštini, budžet za iduću godinu nije nigde, niti je restriktivan niti je razvojni", rekao je on.

Ministar je naglasio da su predložene mere "jedini način da se spasimo neželjenih scenarija", podsetivši da se, između ostalog, povećava niža stopa PDV-a sa osam na 10 odsto, što će povećati troškove potrošačke korpe za 450 dinara, i uvodi indeksacija plata i penzija koja podrazumena povećanje od 0,5 odsto dva puta godišnje u 2015. i 2016.

On je istakao da sledi usvajanje i drugih zakona koji se odnose na poboljšanje privrednog ambijenta, kao što su zakoni o radu, i o planiranju i izgradnji.

Ti zakon će, prema rečima Krstića, zajedno sa makrofiskalnom stabilnošću koja se uvodi budžetom i setom od 11 finansijskih zakona, doprineti da zemlja uspešnije privlači strane investitore i pospešiti rad domaće privrede.

Vladajuća većina u parlamentu danas dva puta nije imala kvorum za početak sednice,  ali je posle kratke pauze nastavljen rad.

Skupština bi budžet za iduću godinu trebalo da usvoji do 15. decembra, a predlog tog dokumenta, koji je ranije Vlada Srbije uputila parlamentu na razmatranje, predviđa budžetske prihode od 930 milijardi dinara, rashode 1.113 milijardi i deficit od 182,5 milijardi, ili 4,6 projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Uoči rasprave o budžetu juče je skupštinski Odbor za finasije usvojio predlog većinom glasova posle skoro pet sati burne rasprave, tokom koje su poslanici Demokratske stranke najavili da neće glasati za  predloženi budžet i da će uložiti brojne amandmane.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

Krstic prica o stednji a gde je tu razvoj?Pa mi od MMF nismo planirani da budemo industriska zemlja, vec zemlja potrosac zapadnih proizvoda.Ko to dosad nije shvatio nema mu spasa.KRstic je kolateralna steta.

Милан

@Gordana Моја Гордана, која индустријска земља. Тај појам не постоји од 60-тих година 20. века а ми као хоћемо "индустријализацију". Запитај се колико знаш немачких или француских производа (сигурно 20-так из прве) а индустрија чини 10% БДП-а

Gordana

Kakav narod takva vlast i skupstina.Zbir nesposobnih, nezrelih , sujetnih i pohlepnih spodoba.Ali Srbi i zasluzuju takvu vlast.Je li ovo govor mrznje?Za vas mozda!Za mene iskreno razmisljanje.Birajte sta je?

special image