• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kredit iz Emirata za nekoliko meseci

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da nije tačno da će kredit od UAE od tri milijarde evra Srbija dobiti tek u junu, već da se očekuje u nekoliko narednih mjeseci.

"U pregovorima smo sa UAE i očekujemo da u narednih nekoliko meseci taj novac legne", istakao je Krstić novinarima u Beogradu.

On nije precizirao kada će to tačno biti, ali je rekao da su navodi pojedinih medija da će to biti tek u junu samo spekulacija.

Ministar finansija izjavio je da će neki od zajedničkih projekata koje su Srbija i Republika Srpska sprovodile, morati da se obustave zbog nedostatka novca, ali će se saradnja nastaviti.

"Republika Srpska i Srbija su u teškoj finansijskoj situaciji što se budžeta tiče, ali to ne treba da znači da mi treba da prekinemo saradnju, već da nađemo projekte koji su smisleni, i pomažu i jednoj i drugoj strani", kazao je Krstić novinarima na jednom skupu u Beogradu.

Ministar je rekao da se o tome već razgovaralo na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske krajem prošle godine, ali nije precizirao koji projekti će biti obustavljeni.

Krstić je naveo da su dve vlade razgovarale o saradnji poljoprivrede i prehrambene industrije, i o povoljnim bilateralnim kreditima koje Srbija očekuje, pre svega od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i
Rusije.

Govoreći o predstojećim razgovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom, on je rekao da se "odmaklo u razgovorima sa MMF-om i već februara očekujemo njihovu pregovaračku misiju u Beogradu".

Krstić je podvukao da od tih razgovora zavisi zajam Svetske banke od 250 miliona dolara, kao pomoć budžetu Srbije.

Krstić je danas na skupu "Programski budžet: transparentnije ka rezultatima" rekao da je Srbija spremna da ispoštuje zakonski rok i od 2015. godine počne da primenjuje programski model budžeta.

On je istakao da će programski budžet dati odgovor na to u koje svrhe se budžetska sredstva troše i kakvi rezultati se ostvaruju.

Da bi se to uspešno sprovelo potrebna je politička volja, spremnost da se sa takvim pitanjima izađe u javnost i uspostavi način za praćenje rezultata i odgovornosti, rekao je ministar.

"I pored najbolje namere, ako se ne prati na šta se novac troši i nema diskusije oko toga, nema šanse za uspeh", naveo je Krstić.

On je rekao da bi uvođenjem programskog budžeta trebalo i da bude unapređena rasprava o tom najvažnijem zakonu za jednu zemlju, tako da se ne razgovara o procentima već o efikasnosti određene politike.

Prema njegovim rečima, sve zemlje na koje Srbija treba da se ugleda i u EU i u okruženju, već imaju uveden programski budžet, a naša zemlja je u taj proces krenula još 2006. godine kroz određene pilot projekte.

Linijski budžet, kakav Srbija sada ima, prikazuje za koje kategorije rashoda i izdataka korisnik budžeta ima pravo da troši dodeljena sredstva, a ne daje informaciju o ciljevima koji će biti ostvareni izdvajanjem novca, rečeno je na skupu.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garfild

Neće biti u junu nego za nekoliko meseci.. februar, mart, april, maj.. šija ili vrat, ne mogu da se odlučim.. Toliko sam oduševljen izjavama ljudi koji "vode" državu da mislim da nas neko namerno zeza i da će u jednom trenutku reći, šalili smo se, bila je skrivena kamera..

Dule

Samo kredit na kredit, a to se jednom mora varatiti. Sa kamatom. E tako bi i ja znao biti ministar.

Dudule

Zašto bi neko, a pogotovo arapi koji su poznati kao tvrdi pregovarači i trgovci, dao kredit pod povoljnijim uslovima nego neka međunarodna finansijska institucija ili bilo koji drugi kreditor?

special image