• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpušteni radnici neće ostati bez otpremnina

Izvor Beta

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u budžetu za ovu godinu izdvojeno 16 milijardi dinara za otpremnine.



Vulin je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti, podsetio da je donet Zakon o privatizaciji po kome će određeni broj radnika morati da bude višak.

"Niko neće ostati na ulici, to je politika Vlade Srbije. Za svakog od njih je predviđen odgovarajući socijalni program i određena otpremnina", istakao je ministar.

Predloženi zakon, kako je naveo Vulin, sprečava da onaj koji dobije otpremninu, sklopi "fiktivni ugovor o radnom odnosu na nekoliko dana", raskine ga, ode u Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ) i da dobije naknadu za nezaposlenost, što je u dosadašnjoj praksi bio čest slučaj.

Izmene Zakona propisuju da te osobe ostvajuju pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti tek kada ponovo budu u radnom odnosu neprekidno 12 meseci ili s prekidima poslednjih 18 meseci.

"Izmene Zakona na prvom mestu imaju za cilj da pomognu nezaposlenom licu koje je na evidenciji da aktivnije traži posao kroz učešće u obukama", rekao je Vulin navodeći da se tim zakonom omogućava da se NSZ reformiše u skladu sa preporukama Svetske banke.

Zakonom se, prema Vulinovim rečima, uređuje i način obračunavanja osnovice isplate nadoknade.

Predlog zakona o upotrebi znakovnog jezika je novina jer, kako je naveo Vulin, ova oblast nije do sada bila zakonski uređena.

"U Srbiji ima 20.000 gluvih i 30.000 nagluvih osoba. Donošenje ovog zakona je način da ove osobe dobiju način da budu uključene u svakodnevni životi i da obavljaju sve redovne poslove i zadatke", rekao je Vulin.

Zakon predviđa pravo gluvih i nagluvih osoba na upotrebu tumača i znakovnog jezika, a kako je dodao Vulin, tumači ovim zakonom konačno postaju profesija.

Građani mogu da prate prenos današnju skupštinske rasprave i na znakovnom jeziku.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ivan

Najbolje bi bilo za ovu zemlju da ti ministre uzmeš tu otpremninu i napustiš vladu.

special image