• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić opštinama: Namirite se porezom na imovinu

Izvor Tanjug

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da loklane samouprave imaju tri načina da nadoknade smanjenje poreza na zarade koje je predviđeno Predlogom izmena Zakona o finasiranju loklanih samouprava.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije kazala da je jedna od mogućnost lokalnih samouprava da nadoknadi to smanjenje, a za koju imaju prostora, da pojačaju borbu protiv sive ekonomije iako to nije njihova primarna delatnost.

Lokalnu manje od plata

Ministarka ponavlja da je predlogom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će Beogradu prihodi biti smanjeni više, odnosno da glavnom gradu umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

"Drugi prostor koji pomaže lokalnim samoupravama da nadoknade svoj gubitak je da ažuriraju bazu podataka imovine, jer se nakon toga prihod od poreza na imovinu u proseku povećao za 26 odsto", kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, ukoliko se ažurira baza podataka imovine, lokalane samouprave će moći da smanje porez na imovinu, ali će to imati veći efekat zbog povećane naplate.

Brnabićeva je ukazala i da će povećanje minimalne zarade po radnom času sa 121 na 130 dinara, a koji važi od 1. januara 2017. takođe uticati da se nadoknadi smanjenje poreza na zarade koji ide lokalnim samoupravama.

Socijalno-ekonomski savet doneo je odluku da minimalnu zaradu po radnom času poveća sa sadašnjih 121 dinar po radnom času na 130 dinara.

U narednoj godini minimalna zarada će biti na nivou od 22.620 dinara za mesece koji imaju najmanje radnih časova (168), 22.880 dinara za mesece sa 176 radnih sati, a najveći iznos biće 23.920 dinara u mesecima sa najvećim brojem radnih časova (184).

Brnabićeva je navela i da se Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalnih samouprava u Skupštini Srbije donosi kako bi se prevazišle slabosti postojećeg sistema finansiranja lokalnih samouprava, odnosno da bi se uspostavila ravnoteža u raspodeli prihoda između centralne vlasti i lokalnih samouprava.

Ona je kazala i da lokalne samouprave ovim predlogom izmena neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Прво, порез на имовину је од доласка ове власти повећан скоро дупло. Друго, како може неко да ти опорезује "потребу" - ако човек мора да негде живи, како може то да буде предмет опорезивања. Друго је ако неко има вишак стамбеног простора, али опорезивати потребе..

marko rus

Sad ce jos i ovi gej bolesnici da nam skinu kozu sa ledja...izazivaju gradjanski rat pa da beze sa milijardama sto su pokrali

Sima

Ljudi bežite ako možete od ove kuge. Ovi gori od dahija iz narodnih pesama.

special image