Ekonomija

I SLOVENCI PALI: BDP smanjen na samo 2,9 odsto

Izvor mondo.rs Izvor Fonet

Međunarodni monetarni fond (IMF) smanjio je u poslednjem izveštaju procenu ekonomskog rasta u Slovenije.

Izvor: MN Press

Prema novoj prognozi, slovenački BDP ove godine porasti za 2,9 odsto, a isti rast zadržaće se i iduće godine, što je znatno smanjenje u odnosu na ranije prognoze o rastu od 3,4 odsto.

Procene ekonomskog rasta za ovu i iduću godinu smanjila je nedavno i kancelarija za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) slovenačke vlade, koji sada za ovu godinu najavljuje rast od 2,8 odsto i povećanje rasta na tri odsto u idućoj godini.

Korekcije procena rasta baziraju se na hlađenju ekonomije u glavnim ekonomskim partnerim Slovenije u EU, u prvom redu u Nemačkoj i Italiji.

Zbog manjih budžetskih prihoda usled sniženih očekivanja rasta BDP u odnosu na ranije planove slovenačka vlada je u budžetu za iduću godinu smanjila predviđenu budžetsku potrošnju na najviše 10,35 miliona evra, ali i dalje očekuje da će u 2020. godini država poslovati s 1 odsto budžetskog suficita, uz potrebu štednje i rezanja troškova u gotovo svim resorima, osim ministarstva unutrašnjih poslova i ministarstva odbrane, prenosi Hina.

Tagovi