Ekonomija

NI 6% NIJE NEDOSTIŽNO: Vučić razgovarao o rastu sa Svetskom bankom

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Srbija naredne godine može da dostigne rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od šest odsto, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima Svetske banke.

Vučić je na sastanku u Beogradu sa Lindom van Gelder, regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju, najavio nastavak neophodnih strukturnih reformi, zašta je potrebna i saradnja SB.

"Cilj ovih reformi jeste održivi rast BDP-a Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od četiri do šest odsto. Naš sadašnji rast od četiri odsto je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da naredne godine dostigne i šest odsto rasta", rekao je on.

Vučić je dodao da je u tom kontekstu podrška Svetske banke od izuzetnog značaja, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Predstavnici Svetske banke ponovo su istakli da su uspešno sprovedene reforme u Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takođe, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede.

Sagovornici su se saglasili da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Na sastanku je razgovarano i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje, uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.