• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF ne menja dijagnozu: BDP Srbije će rasti 4% u 2020.

Izvor mondo.rs Izvor Fonet

Regionalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Sebastijan Sosa rekao je da ta institucija ostaje pri proceni da će rast privrede Srbije u ovoj godini biti 3,5%. EBRD ostaje pri 3,2% i manjim rastom u sledećoj.

Za sledeće godinu ostaje projekcija MMF-a s početka godine, od 4%, a ona bi bila posledica snažne domaće tražnje, ali i rasta izvoza i stranih direktnih investicija...

"Projektujemo i smanjenje nezaposlenosti i stabilnu fiskalnu poziciju zemlje", rekao je Sosa FoNetu, u pauzi panela Samita privrednih lidera regiona u organizaciji nedeljnika NIN.

Možda će vas zanimati

Srbija je postigla dobar napredak u smislu makrostabilizaciji i smanjenju nestabilnosti i očekujemo sledeće godine stabilnu situaciju na fiskalnom frontu, nizak deficit od 0,5 odsto BDP, koji je konzistentan sa ciljem samnjivanja javnog duga, što je važno za stabilnost javnih finansija, konstatovao je on.

Sosa je rekao i da inflacija ostaje na stabilnom, niskom nivou, pa MMF ne očekuje izazove kada je reč o unutrašnjim okolnostima, ali ukazuje da postoje rizici iz spoljnog okruženja, odnosno slabe ekonomske aktivnosti Evropske unije, koja je naveći trgovinski partner i najveći strani direktni investitor Srbije.

Kada je reč o rastu plata u javnom sektoru i indeksiranju penzija, Sosa je rekao da su ta povećanja u skladu sa planiranim deficitom od 0,5 odsto BDP i konzistentno sa smanjenjem javnog duga.

EBRD OSTAO PRI 3,2% i 3,5%

Evropska banka za obnovu i razvoj procenjuje da će srpska ekonomija ovu godinu završiti s rastom od 3,2% a da će u 2020. taj rast iznositi 3,5%. Nešto manji rast nego što to procenjuje MMF, EBRD zasniva a očekivanjima pada industrijske proizvodnje zbog manje evropske tražnje, kao i lošije poljoprivredne godine, uz problematičan ishod eventualne poreske reforme i reforme javne uprave. Glavni ekonomista za Zapadni Balkan, Peter Tabak, istakao je u ponedeljak na skupu Balkan Property Forum da je Srbiji za dostizanje zemalja EU potreban godišni rast od 4%-5%, i to neprestano narednih 50 godina.

Verujemo da je nivo povećanja plata u javnom sektoru više nego što smo prepopručIli, ali to ne ugrožava makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, mada je povećanje moglo biti niže, smatra Sosa.

"Razumemo potrebu da se povećaju plate za neke sektore i neke kategorije zaposlenih, koje emigriraju i teško ih je zadržati u javnom sektoru, ali veliko je povećanje u tom sektoru", ponovio je on i konstatovao da se u privatnom sektoru beleži rast plata na zdravim osnovama.

Sosa je rekao da je sa inflacijom od jedan odsto značajno povećanje ukupnih plata, i u javnom i u privatnom sektoru od skoro devet odsto.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je danas da ne očekuje da izbori 2020. godine utiču u većoj meri na ekonomska kretanja u sledećoj godini, u kojoj ovaj stručni savet Vlade Srbije predviđa rast privrede od tri do 3,5 odsto.

"Imamo dobre makroekonomske temelje, stabilnost u javnim finansijama, na tržištu cena, kursa, kamatnih stopa, a zahvaljujućim nekim dobrim merama domaće ekonomske politike, ali i dobrim okolnostima u svetu i Evropi", rekao je Vučković FoNetu.

Strukturne reforme državnih preduzeća jesu izazov, pre izbora i neposredno posle izbora, naveo je on i dodao da je teško očekivati da se nosioci vlasti bave ozbiljnim pitanjima, koja zahtevaju puno vremena, resursa i truda.

"Teško je očekivati da će se neki stvari intenzivirati, ali ne počinje se u svim procesima od nule, ima nekih timova, domaćih i međunarodnih, neke mere su poznate šta treba raditi i ostaje nada da će se ići nekim boljim tokom", predočio je Vučković.

NEOČEKIVANI RAST PLATA - MANJAK RADNE SNAGE

Vučković je ocenio da je jedno od većih iznenađenja u 2019. godini visok rast zarada širom privrede, u državnom, ali i privatnom sektoru.

"To je dobro zato što ljudi imaju veća primanja, ali čini se da je važniji uzrok za natprosečan rast zarada i u privatnom sektoru pomanjkanje radne snage, sa kojim se srećemo", istakao je on.

Prema njegovim rečima, stanovništvo stari, postoje migracije ljudi, pa je se u razgovoru sa privrednicima može čuti da radna snaga nedostaje na svim niovima.

"To ostaje ozbiljno pitanje za analizu, ali izgleda da se i kod nas formiraju trendovi koji guraju rast plata nezavisno od 'mogućnosti' privrede", upozorio je Vučković.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image