Stabilizovalo se stanje oko hrane: Posle panike, ne traže se brašno, kvasac

Učesnici onlajn konferencije "Uticaj koronavirusa na poljoprivrednu i prehrambenu industriju" saglasili se da su se prilike u tim oblastima stabilizovale.

Mondo/ Goran Sivački Poljoprivrednici su smeli na njive tokom policijskog časa.

Učesnici su ukazali na probleme u logističkoj organizaciji u ovim sektorima na početku vanrednog stanja, i ocenili da je stanje trenutno stabilizovano, da postoje proizvodi i rade lanci snabdevanja, pa potrošači ne moraju da stvaraju zalihe.

Direktor poljoprivrednog sektora u Privrednoj komori Srbije Veljko Jovanović izjavio je da je novonastala situacija u prvom trenutku izazvala paniku, a da je najveći problem na početku krize predstavljala upravo logistika, a ne količina zaliha.

"Stabilizacijom situacije i ublažavanjem panike građanstva smanjila se i nabavka na veliko namirnica poput kvasca, brašna i drugih", rekao je on tokom onlajn konferencije u organizaciji Francusko-srpske privredne komore.

Jovanović je dodao da je bitno da se u svim sektorima velike kompanije povežu sa malim i srednjim proizvođačima i da se mora misliti na ceo lanac kroz zajedničko delovanje.

Pozdravio je koncept digitalne pijace koji se razvija i izjavio je da se potrošačke navike menjaju i da će digitalizacija u poljoprivrednom sektoru biti sve vidljivija nakon pandemije koronavirusa.

Miodrag Jelić, direktor kompanije "Lesaffre", proizvođača kvasca, izjavio je da je potražnja za kvascem bila veoma velika na početku vanrednog stanja i da je logistika predstavljala najveću poteškoću.

Uz pomoć države i ministarstva trgovine uspeli su da snabdeju tržište iz svog pogona u Budimpešti, ali i iz drugih proizvodnih pogona u Srbiji.

U Bugarskoj je, kaže Jelić, problem bio još veći nego u Srbiji jer je njihov distributivni centar u Turskoj, te je snabdevanje bilo još komplikovanije zbog situacije na granicama.

Negativan efekat situacije po aktivnosti ove kompanije ogleda se u otežanom poslovanju manjih pekara, njihovih bitnih partnera, a kao lekciju koju smo naučili iz ove situacije vidi to da kompanije moraju da budu opreznije i spremnije na ovakve situacije u budućnosti kroz blagovremeno obezbeđivanje zaliha.

Direktor kompanije "Axereal" Frederik Mulen izjavio je da je za kompaniju bila izazovna promena poslovanja i prelazak na onlajn obavljanje aktivnosti i da je izvoz bio otežan, pre svega u Bosnu i Hercegovinu i Italiju, ali da se situacija polako stabilizuje.

Što se tiče trgovine semena, ona nija blokirana ovoga trenutka, ali je znatno količinski ograničena.

Podvukao je takođe da trenutna situacija, kada su mnogobrojni sportski događaji i koncerti otkazani, a restorani zatvoreni, industrija piva i vina beleži znatne gubitke.

Nenad Ratkov, operativni direktor kompanije stočne hrane "Sanders", potvrdio je da je bilo panike i među poljoprivrednicima i da je potražnja za stočnom hranom bila pojačana tokom marta, da su zalihe stvarane, ali da se situacija sada normalizovala.

Izjavio je i da je proizvodnja stočne hrane i dodatka ishrani stabilna i da može da zadovolji potrebe tržišta.