Mali ugostiteljski objekti u Francuskoj, čuveni kafei, taverne i bistroi koji su sada zatvoreni zbog mera suzbijanja epidemije korona virusa, strepe od bankrota.
I dok se veruje da će veći objekti mahom u vlasništvu bogatih investitora preživeti krizu, manjim lokalima mahom u porodičnom vlasništvu preti zatvaranje.
Prema procenama francuskih gastronoma, čak 40 odsto njih neće moći da otvore svoja vrata ni kad zabrana rada bude ukinuta.
"Mnogi restorani će bankrotirati, biće to masakr", prenose francuski mediji izjavu Filipa Ečebesta, poznatog kuvara iz Bordoa, prenosi "Bild".
Zbog toga su, kao i u mnogim drugim zemljama, kafići ovih dana pokrenuli inicijativu "Sačuvajte svoj restoran".
Ovom inicijativom gosti mogu ili da poklone novac omiljenim restoranima ili da kupe vaučere za buduće narudžbine.
Sve radnje i ugostiteljski objekti u Francuskoj su zatvoreni barem do 11. maja.
Slične "institucije" ne rade ni u Srbiji, gde je ugostiteljski sektor takođe razoren posledicama korona virusa, izostankom turista i socijalnim distanciranjem i drugim meram "protiv" svakodnevnih mušterija.