Ekonomija

Od "hoćemo li biti zdravi"još više nas brine HOĆEMO LI IMATI POSAO (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Mesec i po dana po izbijanju epidemije korona virusa u Srbiji građani su se "navikli" na vanredno stanje. Sve manje brinu da li će biti zaraženi, a sve više kako će finansijski isplitivati iz krize koju je u privredi stvorio virus.

Najnoviji rezultati ankete građana pokazuju da se zabrinutost za širenje korona virusa među građanima Srbije smanjila za 10 procentnih poena, i trenutno iznosi 81%, mada briga za lično zdravlje i bližnje beleže neznatan pad.

S druge strane zabrinutost značajno raste - za 12 procentnih poena veća je briga za ekonomiju i lične finansije i sada ona iznosi 42%, podaci Valikona (Valicon), regionalne agencije za marketinško savetovanje i istraživanje tržišta.

Zaključno sa četrdesetim danom od početka vanrednog stanja u Srbiji, kada se analiziraju različiti aspekti zabrinutosti građana za posledice epidemije, briga za ekonomske posledice krize zbog koje otkaze daju i u dobrim firmama predstavlja jedini parametar koji beleži rast sa svakim novim merenjem. A snjom dolazi i sumnja u opravdanost ili efikasnost primenjenih mera protiv širenja virusa.

Uprkos tome, briga za ekonomske posledice u Srbiji je i dalje najniža u poređenju sa državama regiona - 42% naspram trenutnih 61%; 55%; 57% u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH respektivno.

Izvor: Ilustracija MONDO/Valicon

UZORAK

"Istraživanje javnog mnjenja u Srbiji i regionu, mart - april 2020. godine" je sprovedeno na "nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika iz Valicon online panela", a sprovedeno je I talas 24-29. mart 2020. godine, n=568; II talas: 08-10. april 2020. godine, n=629 i III talas: 22-25. april 2020. godine, n=504, saopšteno je iz Valikona

Zabrinutost za radno mesto koje je kao brigu naveo najmanji broj ispitanika tokom sva tri anketiranja, posle skoka na 14% u drugom, opada na trenutnih 10% u trećem talasu merenja.

Nakon predstavljanja planova i načina implementacije mera kriznog štaba za otklanjanje posledica epidemije korona virusa po privredu, registrovan je rast brige za ekonomske posledice, a ocena saglasnosti sa ekonomskim merama beleži pad.

Naspram većine ispitanika (55%) koji su krajem marta smatrali da su mere adekvatne, u aprilu je najveći broj onih koji ih smatra delimično odgovarajućim, tačnije 51%, pored njih, svaki deseti smatra da su neprimerene, a 38% ih i dalje smatra adekvatnim.

Budžeti domaćinstava u Srbiji takođe beleže promene. Upitani kakvo je njihovo opšte finansijsko stanje u poređenju sa periodom od pre šest meseci, najveći broj građana Srbije - 38% reklo je da se već nalazi u finansijski lošijem položaju, a pogoršanje očekuje 33% njih. Tek svaki četvrti građanin ne očekuje promene na prihodnoj strani kućnog budžeta i finansijski optimistično posmatra budućnost.

Izvor: Ilustracija MONDO/Valicon

Kada se posmatraju promene u obimu potrošnje, 32% ispitanika je izjavilo se da već sada troši manje u odnosu na proteklih 6 meseci, dok se procenti onih koji očekuju smanjenje u budućnosti, već troše manje i onih koji ne očekuju promene u potrošnji kreću između 22 i 24 odsto.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt