DOGOVORILI SE

Šta kažete za MINIMALAC 10,5€ za sat (ANKETA)

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor Tanjug

Minimalna plata radnika bi trebalo da poraste za gotovo 12%, i da sa sadašnjih 9,35€ dostigne 10,45€ po satu do sredine 2022.godine, izveštava radio Dojče vele.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uprkos pandemiji covid-19, i krizi koju je ona izazvala u privredi ove godine a preliće se svakako i bar na sledeću, "minimalna plata ne sme da zaostaje", izjavio je jedan od ministara u Vladi Nemačke.

Povećanje minimalca će biti sprovedeno u nekoliko faza, pri čemu će prvi skok biti početkom sledeće godine, na 9,50€ po satu, zatim sredinom godine na 9,60€, nakon čega će uslediti porast početkom 2022. godine na 9,82 evra i konačno na 10,45 evra sredinom te godine.

Možda će vas zanimati

Pregovori o povećanju minimalne zarade su bili delimično napeti, jer su se članovi u nadležnoj državnoj komisiji sukobili po pitanju iznosa povećanja, izjavio je šef te komisije Jan Zilijus.

Ipak, nakon produženja razgovora i otkazivanja konferencije za štampu u poslednjem trenutku, predstavnici poslodavaca i sindikata radnika postigli su jednoglasan dogovor po tom pitanju koji će u vidu preporuke proslediti Vladi na usvajanje, navodi se u informaciji.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Nemački ministar rada Hubertus Hajl rekao je da će vlada sprovesti tu preporuku.

Nemačka je uvela formalni minimalnu platu tek početkom 2015. godine, i tada je iznosila 8,50€ po satu.

Minimalna zarada u Srbiji je za 2020. godinu 172,54 dinara (neto), što bi bilo oko 1,5€ po satu rada.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.