Isti proizvod, a različita deklaracija?
Koliko zapravo mesa ima u mortadeli sa slike i o čemu se ovde radi, pitao je jedan potrošač?
U cilju da odgovore na pitanja potrošača Nacionalna organizacija potrošača Srbije se obratila kompaniji "Lidl Srbija" koja stavlja u promet navedeni proizvod, stručnjacima sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i konsultovali Pravilnik koji detaljno reguliše deklarisanje ovog proizvoda.
Ove organizacija objavila je odgovor kompanije "Lidl".
"Kada je reč o deklaraciji konkretnog proizvoda Mortadele, prema važećem Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa (Sl. Glasnik RS, br. 50/2019) 'Mortadela se dobija od mesa, čvrstog masnog tkiva, vezivnog tkiva, želudaca, soli za salamurenje, proizvoda od krvi, belančevinastih proizvoda, skroba, začina, ekstrakta začina, šećera, aditiva, vode i hrane biljnog porekla'“, navode iz kompanije "Lidl".
U skladu sa time, na našoj deklaraciji u Srbiji navedeno je da proizvod sadrži 73 odsto svinjskog mesa i 19 odsto čvrstog masnog tkiva.
Sa druge strane, u Hrvatskoj, proizvod Mortadela nije definisan posebnim zahtevima kvaliteta i prema hrvatskom pravilniku, mesno tkivo spada u meso.
Iz navedenog razloga, na deklaraciji u Hrvatskoj za ovaj proizvod navedeno je da sadrži 92 odsto svinjskog mesa (mesa i čvrstog masnog tkiva).
Dakle, kada se uporede navodi na ove dve deklaracije, može se zaključiti da je jedina razlika u razdvajanju mesa i čvrstog masnog tkiva u Srbiji, čiji procenti u zbiru čine isti udeo mesa kao na deklaraciji u Hrvatskoj.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.