• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne gledamo ČIME SE HRANIMO: Gde se Srbi informišu koju paštetu ili viršlu da kupe

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Potrošači u Srbiji od mesnih prerađevina najčešće kupuju šunku i salamu ali ne znaju ni kakvog je sastava ni kvaliteta,pokazalo je istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS) sprovedeno u junu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

 potrošači deklaracije viršle paštete šunka šta jedemo ishrana u srbiji  Izvor: Mondo/ Goran Sivački

 Kako je saopštio CEPS, potrošači nekoliko puta nedeljno jedu najviše šunku (43% ispitanika) i salamu (34%), zatim trajne kobasice (25%), paštete (24%) i viršle (13%).

Ispitanici nemaju jasne metode prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda, kao ni kriterijume za procenu kvaliteta. Više od polovine ispitanika ne čita pažljivo spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije. A i oni koji se "informišu" to rade najviše raspitivanjem kod prijatelja (66%), zatim putem medija (60%), preko članova porodice (47%) i na kraju, što je verovano i najgora varijanta, tako što pročitaju neku informaciju na društvenim mrežama (40%).

Možda će vas zanimati

Najmanje se informišu od strane stručnjaka, samo 16% ispitanika je izabralo tu opciju, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

Na osnovu najnovijeg Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa i poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji se primenjuje od 1. marta ove godine, za zaštićene proizvode jasno su propisani sastojci od kojih ti proizvodi mogu da se proizvode, čega potrošači nisu svesni, a najbolji primer za to je viršla", kaže Vida.

Ona je objasnila da kao zaštićen proizvod važan za ishranu, naziv viršla sada može da nosi isključivo proizvod proizveden od propisanih sastojaka. "Svi drugi proizvodi sličnog izgleda, nemaju tako striktna ograničenja u pogledu propisanih sastojaka i ne mogu da nose naziv viršla", rekla je ona.

Još je zanimljivo i da Srbi hranu, izgleda, doživljavaju više "emocionalno" nego zdravstveno. "Interesantan je podatak da su baš viršle proizvod koji ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama - obrok koji uključuje viršle ih podseća na lepe, rasterećene, prijatne trenutke iz detinjstva, na primer, na vrtić, dane provedene kod babe i dede ili na studentske dane", rekla je predsednica CEPS-a Vera Vida.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Краљ Иби

Зашто не напишу да људи купују јефтине производе и производе ниже класе, јер немају пара да саставе крај са крајем. Извините, па Ви сте интервјуисали обичне грађане Србије, а не ботове и чланове СНС-а.

Aca

@Краљ Иби U pravu si, kad su zuti bili na vlasti salama je bila jeftinija i kvalitetnija......

mint

u porodici odavno ne jedemo mesne prerađevine i roditelji su nas učili da je to loše. znači viršle, paštete, salame, čajne... sve se izbegava u širokom luku. nije sad da bih odbio picu jer ima salamu na sebi, ali generalno nikad mi ne bi palo na pamet da pojedem paštetu za doručak. roditelji su imali tu dobru naviku da su imali “dilera” za sve. za jaja, sir, piletinu, svinjetinu... sve se kupovalo direkt od seljaka i na poziv, nikada po supermarketima.

special image