OVO JE JEDAN OD NAJUNOSNIJIH BIZNISA U SRBIJI: Kvadrat kao na Vračaru, uvek ima gostiju, troškovi manji nego u Beogradu

Cene nekretina u banjama širom Srbije drastično su porasle, zbog čega se vlasnicima isplati izdavanje i prodaja.

Google maps/screenshot/profimedia

Cene nekretina na planinama i većim gradovima doživele su pravi "bum" zbog velike potražnje tokom pandemije. Ipak, prema podacima sajtova za nekretine, još veća pomama nastala je za stanovima, apartmanima i vikendicama u najpopularnijim banjama u Srbiji. 

U Vrnjačkoj banji, Sokobanji i Banji Koviljači prodat je rekordni broj apartmana i gotovo svi smeštajni kapaciteti su puni. Vlasnici i trgovci nekretinama tvrde da su im se nekretnine u banjama isplatile više nego da su ih kupovali u većim gradovima ili planinskim centrima i cene po kvadratu doistižu i neverovatnih 2.500 evra. 

ZA PRAZNIKE SMEŠTAJ "RAZGRABLJEN"

Za odmor tokom uskršnjih i prvomajskih praznika domaći turisti najviše se interesuju za banjske centre, gde su hotelski kapaciteti u pojedinim banjama već rezervisani više od 70 odsto, podaci su Turističkoj organizaciji Srbije. U banjama je hotelski smeštaj rezervisan za praznike između 45 i 70 odsto. Naime, u Sokobanji hotelski kapaciteti već rezervisani 72 odsto, u Prolom i Lukovskoj banji takođe oko 70 odsto, a u banji Vrdnik 55 odsto, pokazuju podaci. 

KVADRAT U VRNJAČKOJ BANJI KAO U BEOGRADU

Prema podacima sajtova za nekretine, cene kvadrata u najpoznatijim banjama dostižu cenu veću od 1.500 evra po kvadratu. To je novac za koji se prodaju nekretine u prestonici i većim turističkim centrima.

Prema podacima Republičkog Geodetskog zavoda (RGZ), u Vrnjačkoj banji u prošloj godini najjeftinije se mogao platiti kvadrat apartmana u starogradnji koji je koštao 227 evra, dok su cene u starogradnji dostizale 1.100 evra. U novogradnji je situacija malo drugačija pa su se cene kretale od 1.300 do nepunih 1.600 evra. Prodato je recimo i 69 kuća, a najveća vrednost dostignuta za jednu iznosila je 275.000 evra, pokazuju zvanični podaci. 

KVADRAT I DO 2.500 EVRA?

Kupoprodaja apartmana u banjama je znatno skočila, izgradnje je sve više i interesovanje je poraslo. Većina kupaca kupuje stanove i apartmane koje želi da izdaje, jer to vidi kao dobru priliku u ovom trenutku. Cene kvadrata su visoke, ali se smatra da neće padati, već će samo još više rasti, kažu za MONDO iz Agencije za nekretine u Vrnjačkoj banji.

"Trenutno se prodaje dvokrevetni apartman, po ceni od 30.000 evra za 20 kvadrata. To znači da je kvadrat oko 1.600 evra za stan koji je uknjižen, nije na poslednjem spratu, ima balkon, parking i klimu. Kvadrat ide od 1.000 do čak 2.500 evra. Ima stanova od 45 kvadrata koji se prodaju za 80.000 evra, što je više nego u pojeidnim delovima Beograda"kažu iz Agencije za MONDO. 

ŠTA KAŽU VLASNICI?

Prema zvaničnim podacima, Vrnjačka banja je najposećenija u Srbiji i nalazi se u rangu sa Kopaonikom kada su u pitanju posete odmaralištima.

"Gosti dolaze tokom cele godine i uvek je sezona. Nema veze da li je leto ili zima. Mnogi od njih dolaze iz zdravstvenih razloga, tako da poseta neće opasti ni kada prođe pandemija korone. S druge strane, sve više je mladih i parova koji dolaze na odmor, jer su apartmani sve luksuzniji. Takođe, toškovi održavanja apartmana i nekretina su manji nego u Beogradu ili drugim većim gradovima, pa mi se ova investicija više isplati i o dtoga trenutno izdržavam celu porodicu", kaže za MONDO Miloš Đurić, vlasnik apartmana u Vrnjačkoj banji. 

U SOKOBANJI POTRAŽNJA ZA PLACEVIMA, KVADRAT STANA DO 1.400

U Sokobanji koja je druga po posećenosti, takođe je porasla zainteresovanost za nekretine, a samim tim i cena kvadrata. Cena ne zaostaje mnogo za Vrnjačkom banjom i kreće se do 1.400 evra. Na lokacijama koje se ne nalaze u blizini centra banje, kvadrat se može kupiti i po povoljnijoj ceni. 

"Osim gotovih stanova i apartamna, potražnje je velika za zemljištem za izgradnju kuća i objekata. Za plac se cene kreću oko 4.000 do 5.000 evra po aru. Potražnja je velika, jer Sokobanja nema dovoljno smeštajnih kapaciteta u odnosu na potražnju, pa su mnogi tu videli priliku za biznis", kažu za MONDO iz Agencije za nekretnine. 

VIŠE TRAŽE KUĆE NEGO HOTELE?

Nikola Ranković, vlasnik kuće u Sokobanji kaže za naš portal da je sve više onih koji u Sokobanju dolaze na odmor i da goste ima gotovo bez prekida godinu dana unazad. 

"Mnogi u Sokobanju dolaze zbog odmora, vazduha, izvora mineralnih voda i generalno okoline i prirode. Stariji dolaze jer im to prija više nego bučna turistička mesta, a mladi dolaze da se odmore u dobrom smeštaju, pecaju, love, jer toga u ovom kraju ima mnogo. Mislim da su kuće i apartmani u ovom kraju traženiji od elitnih hotela, što je takođe jedna od razloga zbog kojih sam odlučio da izdajem apartman i zbog čega mi se to isplati. Sigurnost mi stvara i visoka cena kvadrata", kaže Nikola Ranković za MONDO. 

PRODATE BANJE ZLATAR, VRANJSKA I KURŠUMLIJSKA

Osim Vranjske i Kuršumlijske banje koje su prodate tokom prethodne dve godine, sada su se na dobošu našla još dva banjska kompleksa u Srbiji. Naime, firma "Mataruška i Bogutovačka banja" u stečaju, u čijem vlasništvu je više hotela, restorana i turističkih objekata u ovim banjskim mestima, ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 216,5 miliona dinara.

Ovo je poslednja u nizu banja čija prodaja je oglašena, dok Ribarska banja u Kruševcu, "Gejzir" u Sijarinskoj banji, Specijalna bolnice za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja čekaju na privatizaciju. Iz Vlade Srbije ranije je isticano da se planira prodaja svih 27 banja u vlasništvu PIO fonda.

Prethodno je prodata i Banja Zlatar za nešto više od 2,5 miliona evra. Novi vlasnik Zlatara je Metal Investmens Europe d.o.o. iz Beograda, a imovina ovog RH centra prodata je za nešto više od dva i po miliona evra. Pre Zlatara prodate su Vranjska i Kuršumlijska banja. Novi vlasnik Kuršumlijske banje 2019. godine postalo je preduzeće "Planinka", koje u svom vlasništvu ima i Prolom i Lukovsku banju, dok je prošle godine firma "Milenijum resort" kupila Vranjsku banju i najavila izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije.

Još nekoliko banja trenutno čeka na privatizaciju: Ribarska banja u Kruševcu, "Gejzir" u Sijarinskoj banji, "Merkur" u Vrnjačkoj banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Specijalna bolnica u banji Koviljači, Specijalna bolnica "Zlatibor" u Čajetini, Sokobanja i "Termal" u Vrdniku.