Ekonomija

BEOGRAD VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJE MESTO ZA ŽIVOT: U ova dva grada stanovi idu kao alva, drastično skočila i cena

Autor Tamara Jovanović

Sve više građana odlučuje se za kupovinu nekretnine van prestonice.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Pre nekoliko meseci pala je potražnja stanova u Beogradu, a malo ko je verovao da će ga sa trona svrgnuti Kragujevac. Međutim, nedavno je prestonica odmakla na treće mesto, jer je Niš sada ubedljivo na vrhu kada je u pitanju rast obima prodaje, ali i po rastu cene po kvadratu.

Najnoviji izveštaj RGZ pokazuje da je najveći rast broja kupoprodajnih ugovora upravo bio u ovom gradu koji ima oko 400.000 stanovnika. Kako se navodi, u drugom kvartalu ove godine u Nišu je prodato tačno 104,6 odsto više stanova nego u prvom kvartalu. U Beogradu i Kragujevcu rast je istovremeno iznosio 90 odsto, a u Novom Sadu 81 procenat.

Iako je za neke ovo neočekivano, drugi pak navode da su Niš i Kragujevac postali popularni u poslednje vreme zbog toga što se gradi sve više fabrika, a samim tim postaju gradovi sa više stabilnih primanja i sa boljom infrastrukturom.

"Kad imate posao, vi nemate potrebu da idete dalje i da se selite za platom. Isto tako kad imate posao, prijavu i zaradu drugačije vas gledaju u banci kada treba da vam daju kredit. A, danas su stambeni krediti povoljnji nego ikad, kamate idu i ispod tri odsto godišnje",  kaže N. J. koji ozbiljno razmišlja o kupovini stana u Nišu.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da se tržište nekretnina ne smiruje, kao i da ne treba sporiti njegovu i više nego aktivnost po pojedinim gradovima u Srbiji.

"Velika je je potražnja za stanovima i placevima, a to diktira i cene. Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje, a slično je i u Nišu. Tu je naravno i infrastruktura što sve zajedno stvara bolje uslove za život",  ističe Rodić.

Tako je za samo poslednjih šest meseci u pojedinim delovima Niša kvadrat poskupeo za više od 40 odsto, što je rekord u Srbiji. U Bulevaru Nemanjića su cene oborile sve rekorde. Neverovatnih 41,14 odsto rast vrednosti nekretnina, znači da se u januaru kvadrat plaćao 924 evra, dok je krajem drugog kvarala on vredeo 1.300 evra.

Na Durlanu je vrednost kvadrata rasla za 22,91 odsto i tamo se kvadrat u junu popeo na 949 evra. Na Paliluli u Nišu je cena kvadrata rasla za 17,3 odsto, a u Panteleju, koji je zabeležio u ovom gradu najmanju stopu rasta u poslednje pola godine, vrednost je rasla za čak 12,3 odsto.

(MONDO/Blic Biznis)