Ekonomija

VELIKE PROMENE - BAKŠIŠ U SRBIJI POSTAJE OBAVEZAN?! Dobijaćemo uz račun i svako će morati da plati (ANKETA)

Autor Jelena Bojić Obradović

U Srbiji bi mogao da se uvede obavezan bakšiš, odnosno da se velikodušnost gostiju uvrsti u račun.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Godinama unazad ugostitelji pokušavaju da sa poreznicima nađu prihvatljivo rešenje za bakšiš. Po važećim zakonima, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara. Ako je suditi prema nedavnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog i Srbija bi mogla uskoro da se ugleda na zemlje koje su ovu "velikodušnost" uvrstile u račun.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" predlaže da se bakšiš limitira na cifru od 10 odsto računa i da se registruje u kasi.

"Problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji", naglašava predsednik "Horesa" Georgi Genov.

"Ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana", objašnjava.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Rešenje se još uvek ne nalazi, ali je jasno da nadležni razmišljaju o ovom predlogu. Pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa. Goste, izgleda, niko ne pita, a vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da oni cene svoje usluge, na račun bakšiša, neće umanjivati.

"Sada je napojnica stvar dobre volje, a u slučaju da je deo računa, bila bi obavezna", ističe vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Ja imam cenu svog proizvoda i ona će ostati ista. Do sada je bakšiš bio neoporezovan deo, a kad uđe kao prihod, firma će verovatno plaćati porez na dodatu vrednost. Pitanje je i da li ćemo, prilikom prenosa uplate na lični račun konobara, plaćati poreze i doprinose. U svakom slučaju, šta god da budemo plaćali, za toliko će se umanjiti prihod radnika. Neki će možda sumnjati da ih gazda potkrada. Definitivno bi mi takvo rešenje povećalo administraciju i posao, a konobari ne bi novac dobijali odmah, već jednom mesečno. Da bi rešenje bilo dobro, treba 80 odsto konobara i vlasnika objekata da bude zadovoljno njime", dodaje.

Ovaj propis bi morao da predvidi različite situacije. U ugostitelje spadaju i šalteri brze hrane kojima se napojnice najčešće ne daju. Taksisti, s druge strane, nisu ugostitelji, ali putnici često zaokružuju iznos prilikom plaćanja. A tu su i gosti, koji možda neće istom dinamikom posećivati kafiće i restorane ukoliko račun "oteža" za desetinu. Na kraju, pitanje je i kako motivisati konobare da se trude oko svake mušterije, kada im nagrada svakako sledi.

U Sjedinjenim Američkim Državama, bakšiš je obavezan. Konobarima se radni sat plaća i nekoliko puta manje nego u drugim branšama, jer se računa da žive od "tipa". Zato napojnica dostiže i četvrtinu računa. Mnogi je stavljaju na račun, ali ukoliko gost nije zadovoljan, može da da manje. U SAD bi napojnica od deset odsto značila da je usluga katostrafalna. U Velikoj Britaniji, s druge strane, bakšiš dostiže od deset do 15 odsto računa i ko nije zadovoljan - ne mora da da ni funtu.

(MONDO/Novosti)