Ekonomija

OČEKUJE LI NAS NOVO POSKUPLJENJE ULJA? Evo šta je izazvalo divljanje cena i kada će se smiriti

Autor Tamara Jovanović

Cena ulja skočila je u poslednjih meseci u nekoliko navrata.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije navodi da je rast cene ulja na srpskom tržištu posledica kretanja cena ulja u svetu, ali i slabijeg roda suncokreta. On je dodao da i pored tog nemamo problema sa snabdevenošću i građani ne moraju da kupuju na veliko i da prave zalihe ulja.

"Cena koju plaćamo u maloprodaji u našoj zemlji i dalje je daleko ispod velikoprodajnih cena na nekim od najznačajnijih tržišta.Činjenica je da mi negde od aprila prošle godine imamo trend rasta cena ulja i proizvoda od ulja, i to je posledica dva faktora. Jedan je kretanje cena na globalnom nivou ne samo suncokretovog već i drugih vrsta ulja. Nogu je povuklo palmino ulje koje je u veoma velikoj upotrebi i onda smo imali skokove sa 120 na 189 do 229 dinara za litar. Sa druge strane, imamo nešto slabiji rod suncokreta nego što je to bilo prethodne godine, a da ne govorimo o nekim godinama ranije i kada ukrstite ta dva faktora vi dobijete ovo stanje na tržištu", objašnjava Malinović i dodaje da proizvođači potkrepljuju razloge za povećanje cena naglim skokom energenata.

NEMA POTREBE ZA ZALIHAMA

Na pitanje da li bi bilo pametno da kupimo koji litar ulja danas, s obzirom na kretanje njegove cene, Malinović istiće da je to individualna stvar.

"Kada pogledamo prosečnu potrošnju ulja po stanovniku, mi govorimo o nekih 10 do 15 litara i onda samim tim nema potrebe za tim da pravimo zalihe. Međutim u celoj ovoj situaciji je veoma važno da kupujemo domaću robu. Ono što svi mi možemo zajedno da uradimo je da jačamo domaću proizvodnju i kupujemo domaće proizvode i na taj način čuvamo našu kuću", ističe Malinović.

Kako kaže, naši i strani ekonomisti tvrde da će se cene stabilizovati sredinom sledeće godine, a na pitanje šta će biti do tada, da li će i kod nas inflacija biti dvocifrena, ako cene rastu ovim tempom odgovara:

"Ako pogledamo projekcije Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije mi ne možemo očekivati taj efekat. Činjenica je da se inflacija u ovom trenutku kreće iznad gornje projektovane granične linije, ali ako pogledamo godinama unazad mi ćemo videti da imamo stabilnu stopu inflacije sa jedne strane", istakao je Malinović i još jednom naglasio da je bitno da kupujemo domaće proizvode jer ćemo tako dovesti do brže stabilizacije na tržištu.

(MONDO/RTS)