Ekonomija

KVADRAT POSKUPEO VIŠE OD 50 ODSTO: Cene nekretnina i dalje divljaju - jedan grad apsolutni rekorder

Autor Tamara Jovanović

Od početka godine, cene nekretnina širom Srbije su u konstantnom porastu.

Izvor: RTS/Printscreeen

U Pančevu je u poslednjih nekoliko godina cena kvadrata porasla za više od 50 odsto. Prošlog meseca su cene skočile za oko devet odsto, a graditelji tvrde da tu nije kraj.

"Trenutno cene iznose oko1.100 evra po kvadratu. Luksuzni stanovi dostižu i 2.000 evra.Očekujemo da će taj rast cena stanogradnje da nastavi jer su jako poskupeli placevi i zemljište za građenje, u tom užem centru je otišlo otprilike 300 posto gore. Sve što si mogao prošle godine da kupiš za 10.000 ar, sad moraš da platiš 20-30 hiljada", navodi investitor iz Pančeva Ljupko Kutanjac.

 Slična situacija je i u pretonici. Iako cene zavise od lokacije te se kvadrat kreće od 800 evra na periferiji gradskih opština, pa do 5.000 evra, u luksuznim kompleksima. I dalje je Beograd na vodi najskuplji, gde je kvadrat i do 9.000 evra

Skoku cena nekretnina u 2021. doprineo je i dolazak međunarodnih kompanija i stranih državljana koji pre svega žele luksuzne poslovne prostore i stanove sa bazenima, saunama i ostalim pratećim sadržajima, a za sve to su spremni dobro i da plate.

Na poskupljenje kvadrata uticao je i rast vrednosti građevinskog materijala.

Prema nekim zvaničnim statistikama, 80 odsto kupaca plaćaju u gotovini, dok ostalih 20 odsto kupuje nekretninu na kredit.

I naredne godine stručnjaci prognozirajudobre investicije kroz ulaganja u nekretnine i savetuju da se stanovi kupuju kod proverenih graditelja, kako se ne bi ostalo i bez para i bez stana.

(MONDO/RTS)