Ekonomija

OVAJ POSAO NEMA KO DA RADI, A OD DNEVNICE ĆE VAM SE ZAVRTETI U GLAVI! Za deset dana može da se zaradi NEČIJA CELA PLATA

Autor Jana Desovski

Radnika za ovaj posao je sve manje, iako su dnevnice i zarada poprilično visoki.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba, koja mora biti profesionalno odrađena jer ako se napravi neka greška, voćnjaci se ne mogu oporaviti i do tri godine. Profesionalnih rezača voća sve je manje, a iskusni voćari su na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović su jedni od njih i rade na rezidbi voća u selu Pridvorica.

"Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje", rekao je Branko za RINU.

Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.

Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe i bitno je da ređač poznaje sorte, jer se nijedna ne reže isto, kao i da iako je velika dnevnica, ali je ovo izuzetno težak i zahtevan posao.

Kako izgleda orezivanje voćnjaka, pogledajte ovde:

(MONDO)