Nedavno je na Tviteru osvanula fotografija štapića sa susamom kupljenih u jednoj beogradskoj prodavnici, a na pakovanju se jasno vidi da je datum proizvodnje - u budućnosti. Na pakovanju štapića utisnut je datum proizvodnje 24. mart 2022, što je u pisanju ovog teksta i dalje dva dana u budućnosti.
Kako se ovo moglo dogoditi i šta se sve krije iza oznaka datuma proizvodnje i roka upotrebe, objasnio je Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva".
"Ovo su štapići iz budućnosti", našalio se najpre Gavrilović, pa nastavio u ozbiljnom tonu.
"Jedna opcija je slučajnost, da je na nalepnici unet pogrešan broj, ali drugi način je namera, koja bi povukla sa sobom i rizik od novčane kazne. Ne shvatam ni šta se njome dobija ako jeste namera. Rok upotrebe je 30 dana, ova fotografija je od pre dva, tri dana, i neko je time dobio produženje roka od pet dana, da li to proizvođaču toliko znači? Ako jeste slučajnost, prilično je upečatljiva, jer vidimo oznaku lota, pretpostavka je da je kompletna serjia tih štapića obeležena identičnim datumom", rekao je Gavrilović gostujući na Prvoj televiziji.
Šta potrošači mogu da urade u ovakvom slučaju?
"Najpre se prijavljuje prodavcu, upućuje se reklamacija, a potom se može uputiti i prijava nadležnoj inspekciji. Mi imamo Zakon o bezbednosti hrane i pravilnik o deklaracijama na hrani, ovaj slučaj je u skladu s pravilnikom, jer nalepnica sadrži sve pojmove i odrednice koje su potrebne, ali je datum problem. Srećom, ne radi se o proizvodu koji je lako kvarljiv pa da bi tih pet dana dovelo do većeg zdravstvenog problema ako potrošač to konzumira", rekao je on.
Ko uopšte proverava šta sve stiže u trgovinske lance i gleda li iko etikete pre nego što proizvode poređa na policu?
"Nemamo mi ovde dokaze šta se tačno dogodilo, raznih scenarija ima jer se svašta dešava, svakakve situacije smo imali. Ne bi trebalo da bude čudno ni ako se radilo o nameri da se potrošači dovedu u zabludu", rekao je Gavrilović i podvukao da su u ovakvim slučajevima nadležne inspekcije iz Ministarstva zdravlja ili poljoprivrede.
"Bezbednost hrane je značajna, i upravo zato treba odmah i reagovati, može biti i veće štete, zavisi koliko se taj proizvod prodaje i koristi", rekao je on.
"Na svašta nailazimo, ovo je jedan od primera gde trgovci ili proizvođači prelepe nalepnicu. Nedavno je potrošač primetio da je hleb koji stalno kupuje tvrđi nego inače, i kada je prodavcima u velikom trgovinskom lancu skrenuo pažnju, dobio je neko nelogično objašnjenje, da je hleb pečen tog jutra ali da je stavljen u staru kesu?! Radi se o tome da su jednostavno stari hleb stavili u kesu sa novim datumom i tako ga ponudili kupcima. Onda opet ide prijava, odmah reklamacija, trgovac je priznao grešku i ponudio neko obeštećenje, ali svakako treba odmah prijaviti inspekciji jer hleb ima kraći rok upotrebe od slanih štapića", rekao je on.
Trećina hrane nam, po zabrinjavajućim statističkim podacima, završi u smeću a jedan od najčešćih razloga za bacanje hrane je nerazumevanje roka upotrebe hrane.
"Na nivou EU se menjaju oznake roka upotrebe, postoje pojmovi 'upotrebljivo do', ili 'najbolje upotrebiti do'. Razlika je u tome što kvarljiva roba koja ima konkretniji rok trajanja mora biti obeležena sa 'upotrebljivo do' jer posle tog datuma, hrana nije bezbedna", rekao je Gavrilović.
Oznaka "najbolje upotrebiti do" garantuje da, uz odgovarajuće čuvanje, hrana može da bude upotrebljiva i nešto nakon isteka roka.
"Ali bitno je da se kaže da ona ne sme da bude u prodaji posle tog datuma. Potrošač može da je, ranije kupljenu, odgovarajuće čuva i upotrebi i nekoliko dana nakon tog datuma. Obično su to žitarice, konditorski proizvodi, razni štapići ili keks", rekao je on.
Ali kako mi da znamo šta je bezbedno "produženje" tog roka?
"Miris, ukus će biti signali, nekada ta hrana i nakon tog roka nije nebezbedna ali će izgubiti svojstva koja je imala u predviđenom roku", zaključio je on.
(MONDO)