Šafran je ubedljivo najskuplji i najtraženiji začin na svetu, a još ga zovu i ''crveno zlato'', zbog toga što mu kilogram doseže cene iznad 1.100 evra. Jedna od država koja je najveći svetski izvoznik je Indija, ali se poslednjih godina suočava sa velikim problemima u proizvodnji.
Približno 90 odsto indijske proizvodnje šafrana dolazi iz regije Kašmir, u kojoj se vekovima uzgaja. Da bi se proizveo samo jedan kilogram, potrebno je između 200.000 i 300.000 cvetova, a sve to se radi ručno.
U poslednja dva meseca u godini, polja oko grada Pampore, indijskog centra za šafran, postaju potpuno ljubičasta, a jesen je vreme za žetvu. Začin se dobija konkretno od tučka, odnosno tamnocrvenih niti, zvanih stigma, koje se uklanjaju između latica i suše, piše BBC.
"To je radno vrlo intenzivna industrija u kojoj svaki proces, od sadnje lukovica, branja cvetova, nežnog uklanjanja tučka s cvetova, do konačnog ocenjivanja, pedantno provode kvalifikovani radnici s decenijskim iskustvom u tom poslu", ističe preduzetnik Monis Mir, čija porodica već četiri generacije vodi biznis sa šafranom.
BONUS VIDEO:
(MONDO/I.V.)