Da li biste kupili "ukleti stan"? U Beogradu smo našli jedan za 20.000 evra, evo šta su nam rekli kad smo pozvali

Agenti će vam uglavnom reći da nemaju obavezu da ukažu na ovaj detalj, ali pošto su takvi stanovi jeftini, uglavnom jer vlasnici u startu obore cenu, kupci postaju sumnjičavi i sami se raspituju

Mondo/Stefan Stojanović/Uroš Arsić/TikTok

Jeftini stanovi i kuće u Srbiji mame kupce neksretnina, pa verovatno nema onog ko neće pozvati oglas "na prodaju odmah useljiva nekretnina za 10 hiljada evra". Ukoliko ne postoji neka pravna kvačica, koja otežava rešavanje papirologije ili skriveni trošak neophodan za renoviranje, razlog može biti ozbiljno jeziv. 

Stanovi ili kuće u kojima je počinjeno ubistvo ili se desilo samoubistvo, po nepisanom pravilu čekaju na vlasnike jer se takve nekretnine teže prodaju. U prilog tome ide i slučaj prodaje stana Ksenije Pajčin, pevačice koju je tadašnji partner Filip Kapisoda, ubio, nakon čega je izvršio samoubistvo. Kako su preneli mediji, tek posle 6 godina našao je nove kupce.  

Garsonjera od 20 hiljada na Vračaru

Tragom priče da se na Vračaru prodaje stan za koji komšije kažu da su se redovno čule svađe, povici, a neretko i zvuci koji podsećaju na tuču, pozvali smo oglas i saznali da se garsonjera prodaje po ceni od 19.000 evra. Na pitanje kada bismo mogli da ga pogledamo, dobili smo raspoložive termine, ali kada smo konstatovali da je cena niska i pitali da li je možda neki zločin "oborio" istu, dobili smo par oštrijih reči i spuštenu slušalicu.

Iako agenti za nekretnine kažu da ih nikakav zakon ili pravila ne obavezuju da se ovakvi detallji unapred kažu potencijalnim kupcima, ali kako vlasnici već u startu "obore cene", kupcima postaje sumnjivo i sami krenu da se raspituju.

Za gorepomenuti slučaj nismo imali nikakvih dokaza, osim gradskih priča, pa je mogla biti i izmišljotina. Ipak, u Beogradu postoji jedan takav slučaj za koji gotovo svi znaju, a to je stan Ksenije Pajčin na Voždovcu, u kojoj je pevačicu 2010. godine ubio tadašnji partner Filip Kapisoda, a onda presudio sebi.

YouTube/screenshot/RTV PInk official 

Šest godina kasnije Ksenijina majka je prodala stan, međutim, kako su komšije svedočile, godinama niko nije želeo da ga kupi. Iako se stan nalazi više nego na atraktivnoj lokaciji, kupci su ga obilazili u širokom luku, a čak i oni koji na prvu loptu nisu znali čiji je, kada bi saznali, samo bi nastavili dalje.

Vest da je trans devojka, Noa Milivojev (18) pronađena raskomadana u stanu potresla je javnost tog juna 2023. godine. Njeni ostaci pronađeni su u stanu u Ulici cara Lazara, a potresne slike iznošenja delova tela u crnim vrećama, izazivali jezu svima koji su to videli. Policijska traka dugo je stajala preko vrata stana u kom se desilo ubistvo, a oko dva meseca posle ubistva, u javnosti se pojavila vest da njena cimerka, koja je ostala da živi tu, izdaje nekretninu.

MONDO/Stefan Stojanović 

"Ko bi tu mogao da zaspi uveče", "mene bi bio strah da prenoćim", "stan nosi jezivo tešku energiju, nije za život", nizali su se komentari ispod ove objave. 

Šabac je pre nekoliko godina potresla vest da je, u blizini autobuske stanice, unuk udarcima čekićem usmrtio troje penzionera. Godinama nakon toga, kuća je navodno upravo iz tog razloga bezuspešno čekala na nove vlasnike.

Kad je strah opravdan?

Da nije sve sujeverje već ima i realnih stanova pročitali smo na jednom od foruma koji okuplja kupce nekretnina. Naime, tu se navodi da ljudi često ne žele da se usele u zgrade u kojima se recomo dogodio veliki požar u kom je bilo i stradalih, ali je usledilo objašnjenje i opravdanje.

"Stanari i kupci izbegavaju zgrade u kojima su se desili veliki požari, ali to je opravdano jer postoji osnovana sumnja u probleme sa zidovima, statikom zgrade ili je jednostavno loša intalacija, pogotovu u starijim soliterima", objasnio je jedan član.

I u svetu "ukleti stanovi" ispod cene

Stanovi u Hong Kongu, u kojima su se dogodile nasilne smrti, prodaju se po znatno nižoj ceni - što je priča morbidnija, cena stana je sve niža, preneo je list Figaro.

Agent za nekretnine Semi Po u Hong Kongu objasnio je za agenciju Blumberg da su "ukleti" stanovi, u kojima se dogodila nasilna smrt, jeftiniji u proseku za deset do 20 odsto, a da cena može da padne i za 50 odsto.

Tako se stan u Hong Kongu u kome se dogodilo dvostruko ubistvo prodaje duplo jeftinije nego što je njegova tržišna cena. Ovaj fenomen je uzeo maha na tržištu nekretnina u Hong Kongu tako da se na sajtu squarefoot.com.hk prodaju stanovi gde su se desile nasilne smrti.

Istraživanje koje je sprovedeno u Nemačkoj pre nekoliko godina, pokazalo je da većina ispitanika "nikad ne bi ušla u stan u kom se dogodio zločin".

Pozivajući se na anketu koju je naručio od instituta Jugav (YouGov), agencija DPA je prenela da je 40 odsto ispitanika reklo da bi se uselilo u takav stan, a za 16 odsto presudno je da je je zločin bio davno. Više od trećine, 37 odsto, se nipošto ne bi uselilo u prostor gde je neko nekada bio ubijen, dok je nešto manje od četvrtine, 23 odsto, reklo da nije sigurno.

Među njima, 32 odsto je sigurno da bi se iselilo iz stana da sanzaju da je u njemu bilo počinjeno ubistvo, a od toga 15 odsto bez obzira kada se ono desilo, dok bi 17 odsto odlučilo prema tome koliko je od onda prošlo vremena.

Na pitanje bi li kupili nekretninu krvave istorije po povoljnijoj ceni, sa da je ponovo odgovorilo 40 odsto, a među njima znatno više muškaraca nego žena: 53 naspram 28 odsto.

(Mondo.rs)