• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA IZMEĐU SAVETA EVROPE, EU I EVROPSKE KOMISIJE: U čemu je razlika između ovih institucija i koja ovlašćenja imaju?

Autor Jelena Nikolić

Da bi neka država postala članica Evropske unije, pre toga mora biti primljena u Savet Evrope.

 Šta je Savet Evrope Evropska unija i Komisija Izvor: Drop of Light/shutterstock/MN Press/MONDO/Stefan stojanović

Odluka Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope da da zeleno svetlo Prištini za prijem u Savet Evrope, predstavlja kršenje međunarodnog prava jer krči put ka jednoj međunarodnoj organizaciji delu teritorije, koji nije suverena država.

Međutim, Savet Evrope nije isto što i Evropska unija, odluka koju je PSSE donela pre dva dana još nije konačna jer će konačnu reč dati Komitet ministara, a u moru zapaljivih reakcija poslednjih dana stekao se utisak da deo javnosti ozbiljno mesa institucije, organe i organizacije Evropske unije, kao i njihova ovlaščenja, domete i oblasti delovanja.

Glavne institucije Evropske unije su Savet Evrope, Savet Evropske unije, Evropski parlament i Evropska komisija.

Šta je zapravo Savet Evrope?

"Predvorje Evropske unije", ovako bismo najjednostavnije i najkraće mogli da opišemo. Da bi neka država postala članica Evropske unije, pre toga mora biti primljena u Savet Evrope. Predstavlja samostalnu međunarodnu organizaciju u okviru koje postoje određeni organi. Jedan od njih je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu koji je nadređen svim sudovima u svim državama članicama.

Ovaj sud razmatra slučajeve koje pojedinci i grupe pokreću protiv država - potpisnika Evropske konvencije o ljudskim pravima. Srbija je članica od 2003. godine, 

Izvor: Youtube/PACE TV/Screenshot

Iako se članstvo sa ovom organizacijom ne može izjednačavati sa EU, prijem Kosova u njene redove svakako nije nešto što bi trebalo da se posmatra kao bezazleni čin, tvrde stručnjaci.  Naprotiv, predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava koje se u ovom slučaju ogleda u tome što je put ka prijemu u redove organizacije prokrčen delu teritorije koji, prema Rezoluciji 1244 i Ustavu zapravo pripada Srbiji.

Evropska komisija

Evropska komisija sprovodi zajednicku politiku EU i upravlja njenim fondovima i programima, ali i "čuva sporazume" i stara se da se svaka zemlja pridržava postignutih sporazuma pod okriljem EU. Izraduje nacrte predloga za nove evropske zakone, koje nakon toga predstavlja Evropskom parlamentu i Savetu.

Evropska unija
Izvor: YouTube/IE/Printscreen

Sačinjena je od komesara, po jednog iz svake zemlje-članice EU. Oni ne predstavljaju vlade svojih nacionalnih zemalja. Umesto toga, svaki od njih je odgovoran za određenu oblast politike EU.

Savet Evropske unije

Najznačajniji organ u Evropskoj uniji za donošenje odluka. Deli ovlašćenja za donošenje zakona EU sa Evropskim parlamentom. U njegovom sastavu su ministri nacionalnih vlada svih članica EU. Ministri prisustvuju u sastancima u skladu sa temama koje su na dnevnom redu, obuhvatajući resore i oblasti koje su u fokusu razgovora.

Na svakih šest meseci, druga zemlja članica preuzima odgovornost za takozvano predsedavanje. To znači da ta država vodi sastanke Saveta i postavlja opštu političku agendu za taj period. Rotacija predsedavanja se ne odnosi na Savet za spoljne poslove, koji vodi Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

Evropski savet - u pravnom smislu nije telo EU

Predstavlja zapravo svojevrstan samit, na kom se sastaju predstavnici članica, na najvišem nivou, najmanje dva puta godišnje. Njihov fokus je razmatranje svih pitanja od značaja za Evropsku uniju.

Na sastancima Evropskog saveta razmatraju se ključna pitanja od interesa za spoljnu, bezbednosnu i unutrašnju politiku EU, a zaključci se potom objavljuju u vidu saopštenja i imaju ulogu smernica za rad institucija Unije.

(Mondo.rs)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Urke

Kad bude Kosovo uslo u EU pre Srbije 🫣

Vučko

@Urke U pravu si zato što EU više ne postoji već je to 4. Rajh, a svoj svoga vuče...

Brundo

Dve muve jednim udarcem.Niti hocemo EU niti Savet Evrope.Ako moze Ukrajina da bude clan sa Krimom i ako moze Moldavija sa Pridnestrovljem onda ne vidim zasto i Srbija ne mogla sa Kosovom.Vreme je da se konacno okrenemo sebi.EU nije Evropa.Evropa je mnogo veci istorijski i geografski pojam.

special image