• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE NOVI MINISTAR KULTURE NIKOLA SELAKOVIĆ: Bio među osnivačima SNS, pobeđivao na takmičenju u besedništvu

Autor Uroš Matejić

Nikola Selaković je srpski političar i pravnik i predložen je za ministra kulture u novoj vladi.

 Ko je ministar kulture Nikola Selaković Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nikola Selaković predložen je za ministra kulture u novoj vladi. Miloš Vučević saopštio je danas da će on na tom mestu zameniti Maju Gojković, koja će posle dva mandata biti na čelu Pokrajinske vlade.

Nikola Selaković srpski je političar i pravnik. Rođen je 30. aprila 1983. godine u Užicu. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i osnovne i master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je trenutno doktorand. Završio je Visoke studije odbrane i bezbednosti kao pripadnik osme klase.

Od 2009. do 2012. godine je bio zaposlen na Pravnom fakultetu u Beogradu kao asistent na Katedri za pravnu istoriju i držao je nastavu na predmetima Uporedna pravna tradicija, Srpska pravna istorija i Retorika. Doktorske studije je upisao 2010. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i iste godine je izabran u zvanje asistenta.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom studija, pored akademskog uspeha, tri puta je pobeđivao na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu (2004., 2005. i 2007. godine). Takođe, bio je član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Međunarodnog javnog prava "Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", a 2007. godine dobio je prvu nagradu Alan Votson fondacije za projekat "Dušanov zakonik i pravni transkripti".

Osnivač je, a u periodu od 2011. do 2012, bio je i predsednik Srpskog kulturnog kola "Despot Stefan Lazarević". Od 2010. godine predsednik je Instituta "Oratoria" - Centar za retoriku. Takođe, od 2003. godine je član, a od 2005. godine sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava "Forum Romanum" Pravnog fakulteta. Od 2005. do 2009. godine bio je angažovan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, kao osoba odgovorna za organizaciju svih važnijih dešavanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Član je i osnivač Srpske napredne stranke, u kojoj je obavljao funkcije koordinatora Pravnog saveta, člana Predsedništva od 2012. godine i potpredsednika Glavnog odbora u periodu od 2014. do 2016. godine. Obavljao je dužnost ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine, a potom ministra pravde u periodu od 2014. do 2016. godine.

Narodna skupština Republike Srbije ga je 27. jula 2012. godine izabrala za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postao je član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilacaObavljao je funkciju generalnog sekretara predskednika Republike od 2016. do 2020. Dužnost ministra spoljnih poslova Republike Srbije obavljao je u periodu od 2020. do 2022. godine.

Govori engleski i aktivno se služi francuskim i italijanskim jezikom. Oženjen je Milicom sa kojom ima Lazara, Vasilija i Ljubicu.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:52
Nikola Selaković o uspostavljanju Boračke spomenice
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

(MONDO/U. M.)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Markat

Ma to je udebljani Alvirovic

Draginja

Videla sam ga na semaforu, mnogo je nizak, džaba mu sva ta dostignuća!

Bubi

@Draginja a on tebe nije ni video. Kolika si onda ti?

special image