• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USVOJEN NACRT REZOLUCIJE O SREBRENICI! Otkrivamo kako su glasale države - 84 za, 19 protiv, a 68 je uzdržano

Autor Jana Desovski

Doneta odluka o rezoluciji o Srebrenici, a evo kako je koja država glasala.

 Skupština UN Izvor: YouTube/ Al Jazeera Balkans/RTS/screenshot

Generalna skupština Ujedinjenih nacijao donela je odluku na sednici u Njujorku o predlogu rezolucije o Srebrenici. Sva zvona na pravoslavnim crkvama u Srbiji su pre sednice zvonila u podne kako bi pozvala verni narod na molitvu i smirenost.

Nemačka je imala uvodnu reč na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici. Stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse predstavila je nacrt rezolucije. Ona je bila najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju. Za usvajanje rezolucije je glasalo 84, protiv je glasalo 19, Uzdržano, 68.

Izvor: RTS/screenshot

PROTIV: Kina, Nikaragva, Demokratska republika Kongo, Antigva i Barbuda, Belorusija, Komorska ostrva, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Rusija, Sao Tome, Srbija, Sirija, Dominika.

ZA: Egipat, Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bruneji Darusao, Bugarska, Kabo Verde, Kanada, Čad, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Češka, Danska, Džibuti, Ekvador, El Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gambija, Nemačka, Gvineja Bisao, Gvajana, Island, Indonezija, Iran, Irak, Irska, Italija, Japan, Jordan, Kuvajt, Letonija, Libija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malavi, Malezija, Malta, Mauritanija, Mikronezija, Crna Gora, Mjanmar, Holandija, Novi Zeland, Niger, Severna Makedonija, Norveška, Pakistan, Palau, Poljska, Portugal, Katar, Koreja, Moldavija, Rumunija, Ruanda, San Marino, Sudijska Arabija, Senegal, Sijera Leone, Singapur, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švajcarska, Tunis, Turska, Velika Britanija, Ukrajina, Tanzanija, Amerika, Urugvaj, Jemen, Zambija, Fidži.

UZDRŽANI: Namibija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Angola, Alžir, Argentina, Jermenija, Bahami, Bahrein, Barbados, Benin, Butan, Bocvana, Brazil, Burundi, Kambodža, Kamerun, Kongo, Obala Slonovače, Kipar, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Gruzija, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvineja, Haiti, Honduras, Indija, Jamajka, Kazahstan, Laos, Liban, Lesoto, Madagaskar, Maldivi, Meksiko, Mongolija, Mozambik, Nepal, Nigerija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Kenija, Kiribati, Etiopija, Peru, Paragvaj, Filipini, Sent Kits i Nevis, Sveta Lucija, Sent Vinsent i Grenadini, Sejšeli, Slovačka, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Surinam, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Uganda, Vijetnam.

Podsetimo, nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na "genocid" u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira, u 16.00 po centralnoevropskom vremenu. Rezoluciju su predložile Nemačka i Ruanda, a sponzorisale još 34 države, među kojima su zemlje Kvinte i sve bivše jugoslovenske republike osim Srbije i Crne Gore. Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli su kosponzorstvo.

Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.

U nacrtu rezolucije se podseća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao "genocid".

Podseća se i da se 2025. navršava 30 godina od navodnog genocida u Srebrenici u kojem su 1995. izgubljena najmanje 8.372 života.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:00
ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 202

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

@ Sale

Baš obrnuto, tebi Sale ništa nije jasno i izvrčeš.

Sale

Rezolucija u UN nije izglasana . Prema Pravilniku glasanja u UN da bi neki predlog bio usvojen potrebna je dvotrećinska većina prisutnih glasača u sali. Prisutno je bio 171 glasač . Dve trećine potrebnih glasova da bi Rezolucija bila usvojena je 114 ZA. A to nisu uspeli da ostvare. Broj 84 ZA nije dovoljan da bi se Rezolucija usvojila.

Branko

Kakvo spinovanje rezima. Ja koliko sam slusao izlaganja drzava, gotove sve ove neutralne su u svojim izjavama rekle da se desio genocid itd, samo nisu htjele da glasaju jer nisu konsultovane i nije bio konsenzus oko rezolucije. Tako da ovo je klasicno spinovanje nase diplomatije. Sto je neko rekao, ako te 84 bije, a 19 brani, a ovih 65 stoji i gleda kako te biju, jesu li oni za tebe ili protiv ?! Prije da su protiv jer te ne brane od siledzija.

special image