• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRNA GORA JE JOŠ 2006. REKLA DA NE ŽELI SA NAMA I BOLJE IM JE TAKO: Vučić o glasanju za rezoluciju o Srebrenici

Autor Uroš Matejić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji "Prva tema".

 Aleksandar Vučić o rezoluciji o Srebrenici Izvor: Prva Tv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji "Prva tema", gde govori o sednici GS Ujedinjenih nacija, rezoluciji o Srebrenici i velikim pritiscima sa kojima se suočava naša zemlja. Na početku emisije pušten je prilog u kom se između ostalog vidi i isečak sa hrvatskog HRT-a u kojem se govorilo o diplomatskoj pobedi Srbije u Njujorku.

"Suviše je teška tema da se govori o pobedama. Nema sumnje o tome da smo u nemogućim uslovima uradili ono što je najviše moguće za zemlju. Danas smo stigli iz Njujorka. Imali smo zanimljiv put, ja inače volim taj let, ali ne znam da li je neki osigurač iskočio, pa nije radio ni monitor, ni spuštanje sedišta. Divna je ekipa bila na letu. Nisam hteo da menjam mesto, ja jedini da to radim", rekao je Vučić i dodao:

"Postoji loše tumačenje u oba entiteta u BiH, i po tome shvatam da ljudi nisu pažljivo slušali. Mi smo se suočili sa predlogom Nemačke, koji je ta zemlja najsnažnije gurala. I najsnažnije je gurala Analena Berbok, direktno protiv vitalnih interesa srpskog naroda. I bez obzira na sve ja sam večeras zamolio Aleksandra Vulina da ne koristi argumentaciju koju je koristio, u vezi sa njenim poreklom. Nemački mediji imaju pravo da rade šta hoće, mi moramo biti dostojanstveni i odgovorni", naglasio je.

"Gurali su tu rezoluciju, suočili smo se sa najtežom temom. Protiv nas je to kao savršena oluja. Protiv nas je bio ceo kolektivni Zapad, cela EU, pa onda druge zapadne zemlje, Švajcarska, Norveška, San Marino, Lihtenštajni... I imali ste Ameriku, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, kosponzore koje su primoravali, a neki su se i sami javljali, Čile, i druge zemlje. Očekivali su da će to biti jedinstveno doneto. Računali su da ako je Rusija imala sedam glasova, da bi mi imali osam protiv, i do 40 uzdržanih. Računali su da je to rutinski, i da će time pobediti Rusiju", rekao je.

Izvor: Prva Tv

"Stvarni odnos je bio 84 prema 107. Zašto 107 a ne 106, reći ću vam. Uveli su Ekvador. Dakle, od 191 koji su imali pravo glasa, 107 nije glasalo za. 84 su podržale. To je 43,5 odsto članica UN koje su glasale za. Tu ima i trikova, nameštali su da ne ide u Savet bezbednosti. Išli su da se to obeležava kao kulturni događaj, a ne političko pitanje. A tema je takva da niko neće da bude protiv, sem naših najvećih prijatelja. Poput Kine, neretko zaboravim i Belorusiju. Za braću iz Minska se podrazumeva da su sa nama. Posebno se zahvaljujem i Viktoru Orbanu, pokazao je da je premijer bratskog naroda".

Vučić je rekao da smo imali dva pozitivna iznenađenja, i bar osam negativnih.

"Ali smo znali da će se to desiti, zato što smo videli kako raste pritisak. Ja znam svih 18 zemalja koje su glasale protiv nas. Od Egipta, Nigera, Tunisa, Senegala. Iznenađujuće je za Niger, nismo imali takvu informaciju. Čad, Gambija, Tanzanija, Ruanda naravno, JAR, Malavi...", naglasio je Vučić.

Suočili smo se sa velikim silama

Dodaje da smo se suočili sa silom, od Amerike i Kanade, cele Evrope, pa do Japana i Australije.

"A u centralnoj Americi protiv nas su glasali samo Kostarika i Salvador, države poznate po tome što su pod kontrolom znate već koga. Ali najmoćnije države, Meksiko, Nikaragva, sve su bile za nas. Videli ste onu divnu ženu iz Nikaragve kako je govorila. Imate Barbados, Jamajka, svi su bili uzdržani. Sveti Vinsent i Grenadini, Sveta Lucija, svi uzdržani. Ali Antigva i Barbuda protiv", rekao je predsednik.

Najodvratnije ponašanje Crne Gore

Rekao je da nema bežanja iz ringa, i da mu je najodvratnije bilo ponašanje Crne Gore.

"Nisu me razočarali, zato što sam to i očekivao. Rekao sam Spajiću da ne moraju da me foliraju, da znam da će glasati za. Mi njima nećemo slati protestnu notu čak ni zbog toga što su glasali da smo genocidan narod", istakao je predsednik i dodao da ga je više pogodilo glasanje Severne Makedonije, jer je dosta uloženo.

"Najviše sam uložio u odnose sa našom makedonskom braćom, ali to nije fer. Pokazalo se da je Grčka imala više kičme od Skoplja, i to je tako. Crna Gora me nije čak ni pogodila, pogodila me je zbog našeg naroda. Ali dozvolite mi da kažem nešto. Crna Gora je 2006. rekla da žele da budu sami, ne žele sa nama i bolje im je tako. Otišli su. Već 2008. su priznali Kosovo. Jeste li čuli da je iko ikada održao opelo za one koji su priznali Kosovo. A nama su po 500 puta držali opelo kada je trebalo držati pridiku Srbiji. I sve je to normalno. Nemam nikakve iluzije, oni bi glasali i za prijem Prištine u SE. I da vam kažem, Crna Gora nikada neće doneti rezoluciju ili bilo kakav akt o genocidu u Jasenovcu. Tim predlogom su samo hteli da kupe par dana, mislili su da će se sve zaboraviti. Oni to ne smeju da urade", dodao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:44
Drecun: Rezolucija je jednostrana
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 47

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Penzioner

Ukinuti sve troskove iz budzeta koji idu na gradjane Crne gore i uvesti reciprocne mere na sve njihove odluke, kao i preispitivanje kome je dato drzavljanstvo, da mi se sklone kojekakvi Brkovici iz Srbije. Pametnom dosta!

balkanska pravila

Hrvatska sluzba vam postavlja svoje kadrove po Srbiji i hocete da idite napred, malo sutra.

noleeeeeeeeeeeee

Tebe od Srba u CG podnose samo oni koji imaju koristi od tebe.

special image